Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Celý život prežil v USA, teraz mu hrozí deportácia
Zdielať na

Celý život prežil v USA, teraz mu hrozí deportácia

MICHIGAN / Nedeľný rodinný obed prerušila návšteva troch vládnych zamestnancov, ktorí hlavu rodiny odviedli v putách. Lekárovi s desiatkami rokov práce v miestnej nemocnici teraz hrozí, že ho deportujú do krajiny, z ktorej pochádza. Muž prišiel do Spojených štátov ako dieťa z Poľska.

Lekár žije v Spojených štátoch už 40 rokov. Federálni agenti ho odviedli z domova v prominentnej štvrti v putách. "Jemu som vždy volala, keď sa stalo niečo dobré alebo zlé. Teraz nemôžem a to je hrozné," hovorí sestra zatknutého lekára Iwona Niec-Villaire. Z toho čo sa stalo, je zronená. "Naši rodičia sem emigrovali z Poľska v roku 1979 s dvoma kuframi a dvoma malými deťmi. Môj brat mal 5 a ja 6 rokov. Prišli sem za lepším životom pre svoje deti," dodáva.

"Je vynikajúci lekár. Milujúci, starostlivý a čestný manžel, vždy pomáha iným," hovorí manželka zatknutého lekára Rachelle. Súrodenci žijú v Spojených štátoch už roky a majú aj trvalú zelenú kartu. Lukasovi teraz hrozí, že ho deportujú do krajiny, ktorú nepozná a v ktorej nemá rodinu ani známych. "Ani len nehovorí po poľsky," dodáva sestra.

Uznávaného lekára internistu sa okamžite zastali aj jeho kolegovia z nemocnice. "Je to presne ten človek, ktorého by mala naša imigračná politika nabádať k tomu, aby sa mu tu darilo. Pracoval tu 40 rokov, toto je nezmyselná situácia," hovorí Lucasov kolega Michael Raphelson.

Lukasovi uškodilo to, že sa ešte ako tínedžer dopustil priestupku, pri ktorom poškodil cudzí majetok v hodnote 100 dolárov. Štát mu síce za priznanie odpustil trest, federálne zákony ale toto umožňujú využiť ako dôvod na vyhostenie z krajiny.

S deportáciu ľudí sa stretávame aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy