Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EK schválila dva programy
Zdielať na
Zahraničie

EK schválila dva programy

Zdroj: EU

Európska komisia schválila Regionálny operačný program a operačný program Technická pomoc.

Európska komisia schválila Regionálny operačný program a operačný program Technická pomoc. Správu oznámili počas zasadnutia IV. Kohézneho fóra EÚ v Bruseli, kde Slovensko zastupuje minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek.

V otváracom prejave predseda Európskej komisie José Manuel Barroso zdôraznil potrebu prehĺbenia politiky súdržnosti a solidarity v rámci európskeho priestoru, ale aj mimo neho. Vyjadril tiež potrebu modernizácie rozpočtu EÚ, a to najmä v zohľadnení potrieb v oblasti životného prostredia, pracovného trhu, migračnej politiky, globalizácie či kriminality. Ocenil záujem o kohézne fórum zo strany tzv. čakateľských krajín - Chorvátska, Macedónska a Turecka. Prítomní boli však aj zástupcovia Ruska, Číny a Brazílie.

Počas bilaterálnych rozhovorov minister Janušek diskutoval s rezortnými kolegami najmä o problematike implementácie prostriedkov z fondov EÚ v jednotlivých členských krajinách. Prevažovali témy rôznych procesov a modelov financovania, od centrálnych až po decentralizované. So zástupcami strednej a východnej Európy minister Janušek diskutoval o otázkach spoločného postupu, najmä nových členských krajín .

Vo večerných hodinách minister výstavby a regionálneho rozvoja absolvoval multilaterálne rozhovory za účasti komisárky pre regionálny rozvoj Danuty Hubnerovej. Na stretnutí minister predstaviteľke EK poďakoval za spoluprácu pri tvorbe a prijímaní dokumentov, ako aj za konštruktívny prístup zodpovedných pracovníkov DG Regio v celom procese.

Janušek v súvislosti so schválením Regionálneho operačného programu pozval komisárku Hubnerovú na oficiálnu návštevu Slovenska. Uskutočniť by sa mala na konci októbra tohto roka, informoval ministrov hovorca Miroslav Bátovský.

Zdielať na

Najčítanejšie správy