Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenský falšovateľ uspel v Štrasburgu
Zdielať na
Zahraničie

Slovenský falšovateľ uspel v Štrasburgu

Zdroj: El Romano/ilustračné

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu dnes rozhodol v prospech slovenského občana Pavla Smatanu, ktorý bol v Českej republike odsúdený za falšovanie peňazí.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu dnes rozhodol v prospech slovenského občana Pavla Smatanu, ktorý bol v Českej republike odsúdený za falšovanie peňazí a v Štrasburgu sa sťažoval na neregulérnosť svojho zadržovania vo väzbe.

Muž, ktorý si teraz svôj trest odpykáva na Slovensku, musí podľa rozsudku ČR vyplatiť 4-tisíc eur odškodného za morálnu ujmu a nahradiť súdne výdaje v celkovej výške asi 90-tisíc korún.

Dnes 32-ročný Smatana bol zadržaný v júni 2000 v Brne. Vo februári 2002 bol rovnako ako jeho spoločník kvôli falšovaniu peňazí odsúdený k jedenástim rokom väzenia. V Štrasburgu sa sťažoval okrem iného na to, že české súdy posudzovali pomaly jeho odvolanie proti zadržovaniu vo väzbe, že dĺžka jeho väzby nebola pri jej predĺžení špecifikovaná a že ústavný súd odmietol zrušiť rozhodnutie súdu ohľadne väzby, i keď sám uznal, že toto rozhodnutie pochybené.

Európsky súd mu dal v podstate vo všetkých bodoch za pravdu a rozhodol, že Česká republika v tomto prípade porušila tri paragrafy článku 5 európskej zmluvy o ľudských právach. Súd síce zamietol Smatanovu požiadavku 120-tisíc korún odškodného za údajne utrpenú hmotnú škodu, ale z veľkej časti uspokojil jeho požiadavku odškodného za morálnu ujmu a úplne vyhovel jeho žiadosti o náhradu súdnych výdajov.

Ústavný súd ČR už v roku 2003 kritizoval Najvyšší súd v Olomouci za nešpecifikovanie dĺžky väzby slovenskému falšovateľovi bankoviek Smatanovi. Tomu predtým brnenský krajský súd predĺžil väzbu, avšak nešpecifikoval, na ako dlho. Výrok ústavného súdu mal pritom len akademický charakter, pretože pobyt vo väzbe sa Smatanovi započítal do dĺžky trestu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy