Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Americkí fyzici spochybňujú tvrdenie vlády USA
Zdielať na
Zahraničie

Americkí fyzici spochybňujú tvrdenie vlády USA

Podľa ich tvrdení môžu strely z poľského územia za pomoci radaru v ČR zasiahnuť balistické rakety vypálené z Ruska.

Keď americká vláda presvedčovala spojencov v NATO o svojich plánoch na protiraketovú obranu v Poľsku a Českej republike, uvádzala nesprávne údaje. Tvrdí to skupina vedcov z elitných amerických univerzít.

Podľa nich v rozpore s americkým tvrdením môžu strely z poľského územia za pomoci radaru v ČR zasiahnuť balistické rakety vypálené z Ruska. Keby mali byť strely zamerané proti iránskej hrozbe, mali by byť údajne rozmiestené blízko Iránu.

Tieto závery podporujú ruskú kritiku navrhovaného systému. Podľa americkej Agentúry pre raketovú obranu (MDA) sú ale tvrdenia vedcov chybné. USA zdôrazňujú, že systém má čeliť hrozbe z Iránu a nemôže zneškodniť ruské rakety. Americká ministerka obrany Condoleezza Riceová označila ruské obavy za "absurdné."

Fyzik a dlhoročný kritik protiraketovej obrany Theodore Postol z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) stanovisko Agentúry pre raketovú obranu odmieta.

V rámci snáh presvedčiť spojenca a Rusko šéf MDA generál Henry Obering v Európe predvádzal prezentáciu, podľa ktorej plánované základne v Europe sú navrhnuté tak, aby mohli čeliť raketám len z Iránu. Spojenci tvrdenia MDA nespochybnili. Niekoľko fyzikov tvrdí, že Oberingova prezentácia bola v kľúčových bodoch zavádzajúca a rozporuplná.

Postol, bývalý vedecký poradca amerického vojenského námorníctva a George Lewis z Programu pre mierové štúdiá na Cornellovej univerzite napísali o tvrdeniach MDA štúdií, ktorou dnes predstaví vo Washingtone.

MDA ale naďalej tvrdí, že obranné rakety nemôžu zasiahnuť ruské medzikontinentálne balistické rakety. "Nikdy by sme nič také niečo netvrdili, keby sme nevedeli, že to je pravda," povedal hovorca MDA Rick Lehner.

Jedna časť Oberingovej prezentácie ukazuje dráhu ruskej rakety z bodu východne od Moskvy smerom na Washington. Kresbu sprevádza nápis "Obranné rakety nemôžu dobehnúť ruské rakety."

Vybrali sme Poľsko a ČR práve preto, že sú optimálni pre hrozbu z Iránu, povedal Obering 15. marca po stretnutí s nemeckými predstaviteľmi. Obranné rakety by neboli rozmiestnené tak, aby mohli vôbec dobehnúť ruské, zdôraznil.

Postol a ďalší vedci vyhlasujú, že tomu tak nie je a že protiraketové strely môžu zachytiť ruské balistické rakety. Aby čelili hrozbe iránskych rakiet, mali by byť umiestnene blízko Iránu.

Podľa Postola MDA podcenila o 30 percent rýchlosť protiraketových strel a o 14 percent prehnala rýchlosť ruských balistických rakiet. Všetkých šesť vedcov je skeptických k tomu, že americká protiraketová obrana môže fungovať, ale myslí si, že čisto z hľadiska rýchlosti môžu americké strely z Poľska zachytiť balistickú raketu odpálenou zo západného Ruska a smerujúcu do ktorejkoľvek časti USA. Podľa Postolovho modelu by ku zrážke s balistickou raketou došlo niekde nad Severným pólom.

Pavol Podvig zo Strediska pre medzinárodnú bezpečnosť a spoluprácu zo Stanfordovej univerzity prišiel s vlastnými odhadmi, ktoré potvrdili závery Postola a Lewisa. Ruský fyzik Podvig je kritický voči americkým i ruským tvrdeniam o protiraketovej obrane.

MDA uvádza, že rakety z Poľska dosiahnu rýchlosť 6,3 kilometrov za sekundu. Zhruba rovnakú rýchlosť by podľa Oberingovej prezentácie leteli ruské rakety. Postol ale tvrdí, že protiraketové strely môžu dosiahnúť rýchlosť až deväť kilometrov za sekundu.

Podľa MDA ale Postol vychádza len z teoretických predpokladov, zatiaľ čo v skutočnosti rakety údajne tak dobre nefungujú. Nielen, že sú o tretinu pomalšie, ale ani ťah motorov nie je pri testoch tak silný. A keby mali dobehnúť ruské rakety americké strely, boli by zaťažované viac, ako predpokladá ich konštrukcia. MDA taktiež poskytla graf zachycujúci testy výkonu raketového motora a zdôraznila, že Postolove odhady neodrážajú realitu.

Obering v prezentácii zároveň tvrdí, že systém v Európe by ochranu, ktorou poskytuje systém umiestnený v USA, rozšíril i na časti východnej Ázie. Podľa Postola by to ale nemohla byť pravda, keď by sa protiraketové strely z Európy pohybovali tak pomaly, ako uvádza MDA.

Zdielať na

Najčítanejšie správy