Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V lietadle jej začali kontrakcie. Porodila vo vzduchu
Zdielať na

V lietadle jej začali kontrakcie. Porodila vo vzduchu

Archívna reportáž

PARÍŽ/NEW YORK / Mladý urológ, ktorý pred dvoma rokmi úspešne ukončil svoje štúdium, zažil svoj najneobyčajnejší let. Na polceste osemhodinového letu z Paríža do New Yorku bol vyzvaný, aby pomohol žene, ktorá sa sťažovala na bolesti.

Doktor Sij Hemal si svoj let predstavoval trocha inak. Na ceste domov zo svadby svojho najlepšieho kamaráta si namiesto plánovaného pohára šampanského musel zopakovať svoje znalosti nadobudnuté počas štúdia. Keď letuška cez reproduktor požiadala o lekársku pomoc, Sij neváhal a okamžite zdvihol ruku, aby pomohol 41-ročnej Toyin Ogyndipe.

S využitím zdravotníckych zásob leteckej spoločnosti Air France pomohol nigériskej bankárke, ktorá žije a pracuje vo Veľkej Británii, bezpečne priviesť syna na svet. Celé to trvalo len 30 minút. Jake má teraz americký pas, pretože v momente, kedy sa narodil, bolo lietadlo v americkom vzdušnom priestore. 

Všetko prebiehalo veľmi hladko

V rozhovore pre Daily Mail Hemal povedal, že bol veľmi rád, že všetko prebehlo hladko. A s úsmevom dodal, že sa mu uľavilo, keď sa všetko stalo skôr, ako si dal svoje vytúžené šampanské: "Najskôr som si myslel, že si dám drink a zaspím. Ako sa nakoniec ukázalo som rád, že som nič nepil," vyjadril sa. Povedal, že jeho najväčším strachom bolo, že matka môže zomrieť vykrvácaním alebo zo šoku po narodení. Ale keď sa spätne pozrie na tento prípad je presvedčený, že všetko išlo najlepšie, ako mohlo. 

Podozrenie pre obličkové kamene

Doktor Hemal, ktorý bol na dovolenke v Novom Dílí v Indii, bol vtedy na ceste späť do Clevelandu. Zhodou okolností zistil, že vedľa neho sedí aj pediatrička Stefanie Ortolan z Francúzska. Žena, pre ktorú žiadali pomoc, sa sťažovala na silné bolesti v oblasti hrudníka a závrate. Najskôr si myslel, že sú to obličkové kamene, až kým mu žena neukázala svoje brucho a nepovedala, že je v 39. týždni tehotenstva. "Bola prikrytá dekou, takže som nemohol vidieť, že je tehotná, ale bolesť, ktorú opísala, znela ako kontrakcie," povedal.

Trvalo to len 30 minút

Po premiestnení do prvej triedy pilot oznámil doktorovi Hemalovi, že sú na západnom pobreží Grónska a najbližšie núdzové pristátie bolo možné na americkej vojenskej základni na Azorských ostrovoch dve hodiny ďaleko. Hemal navrhol pokračovať v lete smerom na medzinárodné letisko JFK v New Yorku. 

Zatiaľ čo sa letušky starali o štvorročnú Toyinu dcéru Amy, lekári kontrolovali jej krvný tlak a pulz. Za hodinu sa kontrakcie vyskytovali častejšie. Najskôr sedem, potom päť a nakoniec každé dve minúty. "Môj počiatočný plán bolo sledovať ju a jej životné funkcie, ale nakoniec jej praskla plodová voda," povedal Sij a dodal, "vtedy sme vedeli, že sa chystáme na pôrod vo vzduchu." Po tridsiatich minútach bolo po všetkom a Toyin držala v rukách syna, ktorého pomenovala Jake. Vtedy prišla na rad doktorka Ortolan a popozerala chlapca, ktorý sa zdal byť úplne zdravý a v poriadku. Potom začala ošetrovať matku. 

Po pristátí na letisku Toyin a jej deti odviezli do lekárskeho centra Jamaica Hospital Medical Center v štáte Queens v New Yorku. Toyin prepustili neskôr v ten deň a zotavuje sa u svojich priateľov v New Jersey. 

Toto je rebríček najlepších pôrodníc na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy