Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľvyslanectvo SR varuje pred Filipínami. Je vydaný tretí stupeň výstrahy
Zdielať na

Veľvyslanectvo SR varuje pred Filipínami. Je vydaný tretí stupeň výstrahy

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Filipínske úrady začiatkom týždňa evakuovali viac ako deväťtisíc ľudí žijúcich okolo tamojšej najaktívnejšej sopky Mayon, ktorá po miernych výbuchoch chrlí lávu a podľa odborníkov môže byť ešte viac eruptívna.

Veľvyslanectvo SR na Filipínach odporúča cestovateľom vyhnúť sa bezprostrednej blízkosti sopky Mayon v provincii Albay v súlade s pokynmi miestnych orgánov a monitorovať situáciu prostredníctvom overených zdrojov.

Pre zvýšenú aktivitu sopky, ktorá sa nachádza 330 kilometrov od hlavného mesta Manily, vydal Filipínsky inštitút pre vulkanológiu a seizmológiu tretí stupeň výstrahy, čo znamená nebezpečenstvo výbuchu sopky v najbližších dňoch a týždňoch.

Od 15. januára sopka chrlí vulkanický prach a plyny. Ako ďalej informuje stránka ministerstva zahraničných vecí, v prípade núdze môžu občania SR kontaktovať núdzovú linku Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Jakarte a zároveň odporúčajú slovenským občanom, aby v prípade cestovania do uvedených oblastí využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke rezortu.

Filipínske úrady začiatkom týždňa evakuovali viac ako deväťtisíc ľudí žijúcich okolo tamojšej najaktívnejšej sopky Mayon, ktorá po miernych výbuchoch chrlí lávu a podľa odborníkov môže byť ešte viac eruptívna. Láva v pondelok prúdila z krátera do vzdialenosti zhruba pol kilometra a začali sa objavovať aj mraky popola.

Turisticky obľúbená sopka Mayon, ktorá leží približne 330 kilometrov juhovýchodne od Manily, za uplynulých 500 rokov vybuchla zhruba 50-krát, v niektorých prípadoch veľmi silne. Najničivejšia erupcia sa vyskytla v roku 1814, keď pri výbuchu zomrelo 1 200 ľudí a sopečné bahno pochovalo mesto Cagsawa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy