Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Výzva belgického denníka a osobností za zachovanie Belgicka
Zdielať na

Výzva belgického denníka a osobností za zachovanie Belgicka

Zdroj: redakcia

Belgickom v súčasnosti zmieta vážna politická kríza. V krajine sa začiatkom júna konali parlamentné voľby, doposiaľ sa však nepodarilo zostaviť novú vládu. Od začiatku mesiaca sa zdvihla vo Flámsku podpora rýchlemu odtrhnutiu bohatšieho Flámska od chudobnejšieho Valónska.

K pomoci zachrániť Belgicko pred jeho možným rozpadom dnes vyzval miestnych obyvateľov belgický denník La Derniere Heure. Zahájil tak za podpory legendárneho cyklistu Eddyho Merckxa a ďalších belgických osobností kampaň proti hroziacemu rozpadu federácie.

Belgickom v súčasnosti zmieta vážna politická kríza. V krajine sa začiatkom júna konali parlamentné voľby, doposiaľ sa však nepodarilo zostaviť novú vládu. Medzi hlavnými predstaviteľmi frankofónnych a flámskych strán panujú rozpory najmä v otázkach inštitucionálnych reforiem a poskytnutiu viacerých právomocí regiónom.

Frankofónny denník vyzval čitateľov, aby vyjadrovali a vysvetľovali svoj záujem o jednotné Belgicko. Vytlačil tiež samolepku, na ktorej kombináciou francúzštiny a flámčiny pripomína heslo troch mušketierov zo slávneho románu Alexandra Dumasa: "Jeden za všetkých, všetci za jedného." "Táto kríza ma už hnevá," prehlásila v denníku umelkyňa Annie Cordyová, ktorá sa narodila flámskym rodičom v prevažne frankofónnom Bruseli.

 V podobnom duchu sa vyjadril i Merckx. Označil zosilujúci separatizmus za ohromnú chybu. "Cítim sa stále Belgičanom a budem sa ním cítiť vždy. Pokiaľ viem, tak separatisti zatiaľ netvoria väčšinu obyvateľov," zdôraznil bývalý závodník.

Od začiatku mesiaca sa podľa prieskumov zdvihla vo Flámsku podpora rýchlemu odtrhnutiu od chudobnejšieho Valónska z približne 40 na 46 percent. Dve tretiny Flámov, ktorí tvoria 60 percent obyvateľov Belgicka, sú pritom presvedčení. že Belgicko sa skôr či neskôr určite rozpadne.

Proti tomu sa však stavia jasná väčšina frankofónnych Valónov - cez 80 percent. Belgicko je federatívny štát, ktorý je rozdelený medzi flámsky hovoriaci sever, ktorý je bohatšou časťou krajiny, a frankofónny juh. Medzi nimi leží Brusel, ktorý je dvojjazyčný. Z približne 10,5 miliónov Belgičanov žije 5,9 miliónov vo flámsky hovoriacich oblastiach a 3,3 miliónov obyvateľov vo Valónsku. Asi milión pripadá na Brusel. Podľa jazykov je rozdelená i politická scéna.

Najčítanejšie správy