Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Každý Rakušan vypije ročne 162 litrov kávy
Zdielať na

Každý Rakušan vypije ročne 162 litrov kávy

Zdroj: Pete Barr-Watson

Rakúsko sa tak v spotrebe kávy radí na piate miesto na svete hneď za škandinávske krajiny Švédsko, Nórsko, Dánsko a Fínsko. Káva je dokonca v Rakúsku medzi všetkými nápojmi na prvom mieste.

Každý Rakušan vypil za posledný rok 162 litrov kávy. Predstavuje to denne 2,6 šálky na každého obyvateľa krajiny. Rakúsko sa tak v spotrebe kávy radí na piate miesto na svete hneď za škandinávske krajiny Švédsko, Nórsko, Dánsko a Fínsko. Káva je dokonca v Rakúsku medzi všetkými nápojmi na prvom mieste - vypije sa jej viac než piva a viac než balené stolné vody.

Všetky tieto a mnohé ďalšie údaje je možné sa dozvedieť z rakúskych médií v rámci príprav na takzvaný Deň kávy, ktorý sa tu bude konať 1. októbra. Tento rok už siedmykrát a štvrtý celoštátne, prvé tri ročníky sa sústredili len na Viedeň. Dni usporadúva rakúsky Zväz kávy a čaja, ktorý tak chce nielen propagovať kávu všeobecne, ale chce prispieť i k oživeniu vyblednutej slávy tradičných rakúskych kaviarní.

Rakúsko je v spotrebe kávy na piatom mieste na svete.

Matthew Oliphant

Deň kávy bude sprevádzať celá rada akcií od ochutnávok až po koncerty. najzaujímavejšia pre návštevníkov bude pravdepodobne obria šálka kávy, ktorá bude vystavená pred kaviarňou Korb v centre mesta. Jeho výška je 2,20 metrov a priemer 2,50 metrov a návštevníci budú môcť hádať, koľko kávy v kilogramoch sa do nej vmestí.

Víťaza čaká cesta do Brazílie, najväčšieho producenta kávy na svete. Káva je po rope druhou najvýznamnejšou surovinou v svetovom obchode a druhým najväčším producentom po Brazílii je už Vietnam.

Najčítanejšie správy