Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Geografických stredov Európy je niekoľko, najskôr blízko Litvy
Zdielať na
Zahraničie

Geografických stredov Európy je niekoľko, najskôr blízko Litvy

Zdroj: Jimmy Harris

Nárok na to, že práve na ich území tento stred leží, sa uchádzajú krajiny: Litva, Estonsko, Bielorusko, Poľsko, Nemecko, ČR, Slovensko či Ukrajina.

O polohu geografického stredu Európy vedú dlhé desaťročia spory významné univerzity i zemepisné ústavy. Nárok na to, že práve na ich území tento stred leží, sa uchádzajú krajiny: Litva, Estonsko, Bielorusko, Poľsko, Nemecko, ČR, Slovensko či Ukrajina.

Hlavným problémom je stanovenie presných hraníc starého kontinentu vrátane začlenených priľahlých ostrovov. Podľa geografa Ladislava Fofonku leží zemepisný stred Európy pri jednej obci severne od litovskej metropoly Vilniusu, čo vypočítali už v roku 1989 francúzskych odborníkov.

Ako sa vlastne určuje stred? Spočíta sa ako ťažisko dosky, ktorá má rovnaký tvar ako príslušná oblasť. Pre priblíženie: z tvrdého kartónu sa vyreže obrys nejakého územia, a ten sa snaží udržať na špičke prsta vo vodorovnej polohe. Pokiaľ sa to podarí, je určené ťažisko, teda stred tohto územia.

V minulosti sa najskôr používali iné definície - trebárs miesto s najmenšou vzdialenosťou od najvzdialenejšieho bodu povrchu Európy či bod, ktorý má najbližšie ku všetkým moriam, obmývajúcim brehy Európy. Všetko teda závisí na presnom vymedzení samotných hraníc Európy, čo ale nie je na východe presne stanovené. 

Prvé meranie previedol v roku 1775 poľský astronóm Szymon Antoni Sobiekrajski a označil ako stred Európy mestečko Suchowola v severovýchodnom Poľsku. Podľa rakúsko-uhorských geografov bolo v roku 1887 tým pravým stredom určená dedinka Dilova pri Rachive, teraz na západe Ukrajiny neďaleko hraníc s Rumunskom. Toto miesto na brehu Tisy označuje pomník s latinským nápisom "Pevné, presné, večné miesto. Veľmi presné, so špeciálnym prístrojom vyrobeným v Rakúsko-Uhorsku, so škálou meridiánov a rovnobežiek, ustanovené Centrom Európy 1887." 

Nemeckí geografi sa v roku 1900 zasa zhodli na tom, že stred Európy je v saskom hlavnom meste Drážďany, neďaleko kostola Frauenkirche. Nacisti toto tvrdenie neskôr zneužili tým, že prehlasovali tretiu ríšu za "srdce Európy," to ju malo predurčovať k právu vládnuť Európe.

Následné merania prevedené sovietskými vedcami opätovne určila Dilovu pri Rachive (v tej dobe v sovietskej západnej Ukrajine), iné merania určili stred do Toruni v západnom Poľsku, rakúski geografi ich umiestnili  na druhý najvyšší vrch Českého lesa Tillenberg na bavorskej strane v blízkosti (asi troch metrov) českých hraníc. A geografický inštitút Mnichovskej univerzity určil v roku 1981 jedno miesto pri obci Hildweinsreuth v Bavorsku, rovnako v blízkosti hraníc s ČR za jediný správný stred.

Rovnako si aj Slovensko uplatňuje nárok na svoj geografický stred Európy. Ten leží v kostole svätého Jána v obci Krahule neďaleko od Kremnice na strednom Slovensku. O slovo se hlási aj ďalšia krajina, napríklad Estónsko s ostrovom Saaremaa či Bielorusko hneď s tromi: mestečko Vitebsk a Ives na severovýchode a mestečkom Babrujsk na východe krajiny.

Ani Česká republika nezostáva pozadu. Stred Európy leží údajne pri obci Číhošť neďaleko Ledče nad Sázavou v okrese Havlíčkův Brod, kde leží geografický stred ČR, ale i trebárs na vrchu Melechov pri Světlé nad Sázavou. Z ďalších miest sa občas zmieňuje hora Kohout u Benešova nad Černou v okrese Český Krumlov, Břežany nad Ohří nebo Kouřim, kde sa ale jedná "len" o priesečník 50. rovnobežky a 15. poludníka.

Jeden zo všeobecne najprijateľnejších geografických stredov Európy určili v roku 1989 renomovaní francúzski vedci z Národného geografického inštitútu (IGN). Stred strarého kontinentu leží podľa ich výpočtov na vrchu Bernotai pri obci Purnuškes, 26 kilometrov severne od litovskej metropoly Vilniusu. Tento bod bol dokonca zapísanýn do Guinnessovej knihy rekordov a okolo neho vzniklo Múzeum stredu Európy.

Odborníci z francúzskeho IGN určujú od roku 1987 tiež stred Európskej únie (EU). Do roku 1990 bol stred vtedajšej "dvanástky" vo francúzskej obci Saint-André-le-Coq v kraji Auvergne, po zjednotení Nemecka v roku 1990 sa posunul o 25 kilometrov severovýchodne do dalšej francouzskej dediny Saint-Clément v kraji Auvergne.

V rokoch 1995 až 2004, kedy mala EU ešte 15 členov, ležal geografický stred EU v obci Viroinval v Belgicku pri hraniciach s Francúzskom. Dvadsaťpäť členov únie malo v rokoch 2004 až 2007 geografický stred v Nemecku, v obci Kleinmaischeid v Porýní-Falci, po vstupe Bulharska a Rumunska k 1. januáru 2007 sa stred opäť posunul (o 115 kilometrov) na východ. Teraz leží geografický stred EU pri hesenskom meste Gelnhausen.

Odborníci určujú takisto geografický stred eurozóny. Na začiatku k 1. januáru 1999 ležal vo francúzskej obci Blancafort, po pristúpení Grécka k 1. januáru 2001 sa posunul do burgundskej dedine Montreuillon v strednej časti Francúzska a od 1. januára 2007, keď bolo do eurozóny prijaté Slovinsko, je stred tiež v Burgundsku, pri obci Mhere.

Nielen geografov zaujíma, kde leží stred Európy. Poľský režisér Stanislaw Mucha natočil v roku 2004 film Die Mitte, v ktorom ukazuje niekoľko desiatok miest v Európe, ktoré si na stred starého kontinentu robia nárok.

Podľa českého génia Járy Cimrmana je stred Európy jasný - z jeho bádania z roku 1913 vyplývá, že leží v Havlíčkovom Brodě. Práve tu bol v roku 2002 odhalený pomník symbolizujúci stred Európy. 
     

Zdielať na

Najčítanejšie správy