Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Priklincovaná koala pobúrila celý kontinent
Zdielať na

Priklincovaná koala pobúrila celý kontinent

Archívne video

AUSTRÁLIA / Koala priskrutkovaná na stĺp vyvolala v Austrálii vlnu rozhorčenia. Úrady na ochranu zvierat vyšetrujú prípad mŕtvej koaly, ktorú neznámy človek pripevnil na stĺp a označili jeho konanie za "choré".

Incident nahenval mnohých Austrálčanov potom, ako sa fotografie symbolu južného kontinentu objavili na sociálnych sieťach. Koalu pripevnenú na drevenú košntrukciu za predné končatiny našli včera v parku v štáte Queensland. Kráľovská spoločnosť na prevenciu krutosti voči zvieratám (RSPCA) plánuje zažalovať zatiaľ neznámeho páchateľa za týranie zvierat. Nie je známe, ako koala zahynula. Na srsti mala stopy po krvi a pred ňu zavesili vetvičku s listami. "Je mi z toho zle, fyzicky ma z toho napína. Robím túto prácu už 10 rokov a ešte nikdy som nič podobné nevidel," povedal Murray Chambers, ošetrovateľ koál z organizácie na záchranu koál Koala Rescue Queensland pre portál BBC.

Nezisková organizácia, ktorá sa venuje záchrane ranených koál a ich liečeniu zverejnila fotografiu mŕtvej koaly na Facebooku a dúfa, že sa podarí odhaliť páchateľa. Status okamžite zdieľali tisíce Austrálčanov. Jedna z komentujúcich, Sally Fiorentini napísala: "Je smutné, že sme ako ľudia schopní byť takí krutí voči bezbrannej živej bytosti... Sú medzi nami naozaj chorí ľudia." Murray Chambers vraví, že koalu mohlo zraziť nejaké vozidlo. Piknikový altánok, na ktorom ju našli, sa nachádza neďaleko cesty pri meste Imbil, asi 120km na sever od Brisbane. "Odhadujem, že ju zrazilo auto, ale prečo by ju niekto pripevňoval na altánok?" povedal. "A bola ešte nažive, keď sa to dialo?" Koalu na drevený stĺp podľa miestnych médií pripevnili stavebnými skrutkami. Hovorca RSPCA Michael Beattie povedal, že súčasťou vyšetrovania prípadu bude aj autopsia nebohej koaly.

Na pomerne pomalé koaly číha najmä pri pokuse prejsť cez rušné cesty, ale aj pri lesných požiaroch mnoho nebezpečenstiev:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy