Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hluk, zvratky, drogy a prostitútky. Budapešť bojuje s návalom turistov
Zdielať na

Hluk, zvratky, drogy a prostitútky. Budapešť bojuje s návalom turistov

Archívna reportáž

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA / Do maďarskej metropoly sa vďaka nízkonákladovým letom, lacnému pivu a ubytovaniu hrnú turisti z celej Európy. Budapešť sa stala novou Mekkou flámujúcich Európanov, no miestni obyvatelia sa proti tomu búria.

Centrom zábavy sa v meste stala bývalá židovská štvrť. Na necelých dvoch kilometroch štvorcových sa tam sústredí takmer 800 barov, nočných podnikov a reštaurácií. Polovica z nich pritom ešte pred piatimi rokmi vôbec neexistovala. Nočný život v časti, kde bolo pôvodne len niekoľko barov v polorozpadnutých budovách nabral obrátky. 

Podľa Dory Garaiovej, mladej obchodníčky, ktorá dlhodobo žije v tejto štvrti s budovami z 19. storočia, je táto zmena neznesiteľná. Tvrdí že atmosféra v meste je horšia než v Barcelone alebo Amsterdame. "V noci sa od hudby trasú steny a ráno musím často čistiť auto od zvratkov," hovorí Garaiová. 

Okrem hluku, zvratkov a močenia na ulici sú každodennou súčasťou bývalej židovskej štvrte aj drogoví díleri a prostitútky. "Nechcem na takomto mieste vychovávať svoje deti," zdôrazňuje mladá žena, ktorá je predsedníčkou združenia miestnych obyvateľov, ktorí sú touto situáciou pobúrení. "Správajú sa k nám ako k pesimistickým kuvikom, ale my sme len normálni ľudia, ktorí chcú v noci spať," dodáva. Vo štvrti, ktorá susedí so synagógou, býva najmenej 15 tisíc ľudí. Takmer pätina z nich sa chce pre rušenie nočného pokoja presťahovať. 

Počet rozjarených turistov naďalej rastie

Počet turistov v Budapešti sa za posledných osem rokov zdvojnásobil a minulý rok dosiahol tri a pol milióna. Záujmy návštevníkov, ktorých kedysi priťahovalo kúzlo historického mesta, sa zásadne zmenili. Podľa Melánie Smithovej z Korvínovej univerzity v Budapešti sú dnes hlavnými dôvodmi cesty do Budapešti lacný alkohol a možnosť nočnej zábavy.

V noci môžete bežne stretnúť sprievodcu s megafónom, ktorý smeruje so skupinou turistov do nejakého nočného podniku. "Ste pripravení to roztočiť?" kričí a vysvetľuje, že sa nespokojní starousadlíci musia presťahovať. Združenie pôvodných obyvateľov má ale iný názor. "Mnoho ľudí tu býva v sociálnych bytoch a nemôžu sa len tak odsťahovať. Navyše, to sa máme vysťhovať len preto, že sem niekto príde na niekoľko dní vyvádzať?" dodáva Garaiová.

Prostredníctvom internetu sa tiež rozšíril prenájom bytov. Rozjarení turisti tak rušia miestnych obyvateľov ešte viac. "Raz v noci hľadal jeden Angličan svoj byt a zvonil pri všetkých dverách," sťažuje sa jeden z miestnych obyvateľov. 

Garaiová a jej združenie sa snaží dosiahnuť, aby radnica vytvorila zónu ďaleko od rezidenčných štvrtí, kde budú môcť turisti bez zábran oslavovať. Žiadajú tiež, aby bary mohli byť otvorené len do polnoci. Dnes sú totiž otvorené až do šiestej hodiny ráno. Toto opatrenie sa ale nepáči majiteľom barov, podľa ktorých by to znamenalo podstatné zníženie zisku. "Situácia v uliciach sa skutočne stala neznesiteľnou, ale pokuty za priestupky, viac policajtov, čistenie od zvratkov a verejné toalety by ju mohli zlepšiť," tvrdí majiteľ jedného z barov Szimpla Kert. 

Radnica v tejto štvrti uvažuje o možnosti usporiadať referendum o zatváracích hodinách pre podniky. Podľa Smithovej ale takéto opatrenie pre narastajúci biznis neschvália. Dôvodom je aj to, že rastúci počet opustených bytov odkupujú investori, aby z nich urobili zábavné podniky pre turistov. 

Biznis s neskúsenými turistami

Tak ako to býva v iných európskych metropolách, aj v Budapešti miestni zarábajú na neskúsených turistoch. "Budapešť je miestom, kde sa môžete stať obeťou komunity taxikárov, majiteľov reštaurácií a naoko rozkošných dievčat," varuje turistov server World nomads.com svojich čitateľov. 

Na predražené reštaurácia, ktoré sa cielenie zameriavajú na zahraničných turistov upozorňujú aj mieste servery, ktoré píšu ľudia, ktorí v hlavnom meste Maďarska žijú už dlhšiu dobu. Upozorňujú tiež na podvodných a neoznačených taxikárov a pouličnú výmenu peňazí. 

"Nedovoľte, aby vás taxikári alebo miestne dievčatá vzali do podniku, ktorý odporúčajú. Tieto kluby platia dievčatám a taxikárom za to, že k nim privedú zákazníkov. Nejedzte v podnikoch, kde vám neponúkli jedálny lístok s cenami," varuje server smartertravel.com.

Nával turistov zažili medzi Vianočnými sviatkami aj v Nízkych Tatrách. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy