Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otázky smerujte na neho, uviedol premiér a ukázal na svoju papierovú maketu
Zdielať na

Otázky smerujte na neho, uviedol premiér a ukázal na svoju papierovú maketu

Archívna reportáž

BANGKOK / Mnohí politici určite neraz uvažujú o tom, že by chceli mať dvojníka, ktorého by v krušných časoch poslali pred novinárov namiesto seba. Thajský premiér podobné pohnútky dotiahol k dokonalosti a namiesto seba postavil pred novinárov maketu vyrezanú z kartóna s jeho podobizňou.

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča prekvapil novinárov. Postavil pred nich maketu so svojou podobizňou a povedal im, aby politické otázky smerovali na maketu. Ide o ďalší z jeho zarážajúcich krokov a vyhýbavých praktík voči médiám. 

Diskutovaná maketa sa odohrala pred prichádzajúcim thajským Dňom detí. Premiér navštívil akciu propagujúcu Deň detí. Chvíľu pred novinármi o udalosti hovoril, no skôr ako sa stihli novinári opýtať na ostrejšie témy, vytiahol svoju maketu. "Ak sa chcete opýtať na čokoľvek k politike, opýtajte sa tohto muža," uviedol premiér a ukázal na svoju papierovú kópiu v životnej veľkosti. Potom odišiel. Nasledovali zmätené pohľady a rozpačitý smiech pracovníkov vládneho tlačového odboru. 

Thajský premiér mal už v minulosti s novinármi niekoľko nepríjemných stretnutí. Po jednom z novinárov hodil šupku z banána, inokedy "žartoval" o tom, že popraví každého novinára, ktorí sa jeho vládu odváži kritizovať. 

Thajská armáda prevzala moc v roku 2014. Nekrvavému puču predchádzali mesiace pouličných protestov proti vláde bývalej premiérky. Vojaci vtedy sľúbili spojiť politický rozdelenú krajinu a obnoviť jej stabilitu. Kritici ale vojenskú vládu súčasného premiéra obviňujú, že od tej doby nie je ochotná vzdať sa moci, že obmedzuje občianske slobody a opakovane odkladá voľby.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy