Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Konkrétne vízové opatrenia proti Kanade budú známe až na budúci rok
Zdielať na
Zahraničie

Konkrétne vízové opatrenia proti Kanade budú známe až na budúci rok

Zdroj: pocketwiley/ilustračné foto

Približne v júni budúceho roku by mali byť známe konkrétne opatrenia Európskej únie proti Kanade, kam okrem iných Česi i Slováci stále potrebujú víza, napriek tomu, že EÚ má s Kanadou bezvízový styk.

Približne v júni budúceho roku by mali byť známe konkrétne opatrenia Európskej únie proti Kanade, kam okrem iných Česi i Slováci stále potrebujú víza, napriek tomu, že EÚ má s Kanadou bezvízový styk. ČTK to dnes v Bruseli povedala námestníčka ministra vnútra pre európske záležitosti Lenka Ptáčková Melicharová.

Medzi opatrenia by mohli teoreticky patriť aj zavedenie víz pre Kanaďanov, ale všetko bude záležať od ďalších rokovaní. Podpredseda Európskej komisie Franco Frattini dnes Čechov aj Slovákov uistil, že ak nenastane v rokovaniach s Kanadou posun, sám pôjde navštíviť kanadského premiéra.

Európska komisia vo svojej poslednej správe, ktorú zverejnila v pondelok, Kanade pohrozila, že by mohla zaviesť adekvátne proti opatrenia.
Prípadné opatrenia budú aj tak známe až v 4. správe, ktorá by mala byť zverejnená práve na budúci rok.

K zavedeniu víz pre Kanaďanov ale nemusí vôbec dôjsť, pretože EÚ uvažuje o zavedení takzvaného elektronického systému registrácií pre občanov z tretích krajín, teda z nečlenských štátov únie. Bol by to systém podobný tomu, ktorý používa USA. Únia by tak registrovala každý vstup občanov z tretích krajín.
   
EU vrátane Česka a Slovenska však trápi aj problém víz so USA. Podľa Frattiniho však USA budú už čoskoro pristupovať vo vízovej otázke rovnako ku všetkým občanom EÚ. Presnejší dátum však komisár neuviedol.

V prípade USA Frattini ocenil nedávno prijatý zákon meniaci podmienky prijatia do bezvízového programu. Ten posunul hranicu odmietnutých žiadostí o víza, ktorá zostala podmienkou pre zaradenie do bezvízového programu, z troch na desať percent. Čechom USA doteraz odmietali víza asi v deviatich percentách prípadov, Slovensko i niektoré iné nové členské štáty EÚ majú tento pomer vyšší.

Američania nepotrebujú víza pre cesty v rámci EÚ, opačným smerom však môžu cestovať bez víz len ľudia zo starých 15 krajín EÚ s výnimkou Grécka a z nových členov EÚ len Slovinci.

"Som pevne presvedčený, že v blízkej budúcnosti budeme mať jednotu v rovnom prístupe pre všetky členské štáty," povedal Frattini, ktorý predstavil novú správu EK o vízovej reciprocite.

Okrem toho sa dnes EÚ dohodla s piatimi štátmi západného Balkánu na jednoduchšom a lacnejšom prístupe ich občanov k vízam. Ide o Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Srbsko a Macedónsko. Frattini povedal, že s týmito štátmi by mohli už čoskoro začať rokovania o možnom bezvízovom styku.

Ministri sa podľa nej tiež zhodli na zjednotení pobytových kariet pre obyvateľov z krajín mimo EÚ. Tí by mali mať jednotný formát a hlavne by na nich mali byť kvôli vyššej bezpečnosti i biometrické údaje - odtlačky prstov a fotografie tváre.

Zdielať na

Najčítanejšie správy