Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čína a Tchaj-wan evakuujú pred príchodom tajfúnu
Zdielať na
Zahraničie

Čína a Tchaj-wan evakuujú pred príchodom tajfúnu

Zdroj: SITA/AP

Tajfún Wipha bude v Číne pravdepodobne najsilnejší a najničivejší za posledných 10 rokov.

Najväčšie čínske obchodné centrum Šanghaj evakuovalo k dnešnému ránu 200 tisíc osôb pred očakávaným príchodom tajfúnu Wipha. Ide možno o najničivejšiu búrku smerujúcu k mestu za posledných desať rokov.

Úrady v severnej časti Tchaj-wanu tiež nariadili uzatvorenie všetkých škôl, úradov a kapitálových trhov. Meteorológovia očakávajú, že by tajfún mohol naraziť na pevninu v stredu ráno. Dážď a vietor už zasiahli severnú časť oblasti. Jeden človek zahynul, keď sa v silnom vetre v hlavnom meste Tchaj-pej zrútilo lešenie.

Varovanie pred tajfúnom vydali okrem Šanghaja tiež čínske pobrežné provincie Če-ťiang a Fu-ťien. Odborníci sa obávajú, že by tajfún, ktorý stále naberá na rýchlosti, mohol so sebou priniesť až 200 milimetrov zrážok a vietor s rýchlosťou presahujúcou 150 kilometrov za hodine.

Wipha v uplynulých dňoch podľa meteorologickej stanice v Hongkongu postupne zosilnila z tropickej búrky. "Tajfún sa veľmi pravdepodobne rozvinie do jednej z najhorších búrok za posledné roky. Trvale ho pozorujeme, zatiaľ je ale ťažké povedať niečo bližšie," povedal jeden z odborníkov stanice.

"Toto je po prvýkrát za desať rokov, kedy oko tajfúnu zrejme zasiahne Šanghaj," informoval odborník zo šanghajského meteorologického ústavu Ting Žuo-jang. Dnes poobede miestneho času už nad Šanghajom viseli temné mraky a celú noc pršalo. Ulice ale zostávali plné ľudí a školy a úrady zostali zatiaľ otvorené.

Šanghajské úrady a pobrežná stráž vydali varovanie pred tajfúnom a zároveň vyzvali všetky lode, najmä rybárske, k návratu do prístavu. Podľa čínských médií zostalo dnes v prístavoch 30 tisíc rybárskych lodí a trajektové spoje na blízke ostrovy boli do odvolania zrušené.

Najničivejšou búrkou na pobreží Číny v posledných rokoch bol tajfún Winnie v roku 1997, ktorý zabil 236 ľudí. Wipha je ženské meno v thajštine.

Zdielať na

Najčítanejšie správy