Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Černobyľ prekryje oceľový plášť
Zdielať na
Zahraničie

Černobyľ prekryje oceľový plášť

Zdroj: Kelly Smith/ilustračné foto

Celý projekt má stáť asi 700 miliónov libier, teda asi 34,3 miliardy slovenských korún.

Ukrajinské úrady povolili stavbu, ktorá by mala prekryť budovy prislúchajúce atómovej elektrárni Černobyľ. Stavbu gigantickej oceľovej konštrukcie zabezpečí francúzska spoločnosť Novarka.

Celý projekt má stáť asi 700 miliónov libier, teda asi 34,3 miliardy slovenských korún. Výstavba oceľového plášťa bude podľa odhadov trvať asi päť rokov. Následne sa začne demontáž poškodeného reaktora, z ktorého v roku 1986 unikli nebezpečné látky.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko má z projektu radosť. "Dnes je to vôbec po prvý raz, kedy sa môžeme pozrieť priamo do očí, nielen vlastného národa, ale aj sveta a povedať, že máme riešenie problému nazývaného aj ´černobyľský´," povedal Juščenko.

Oblúkovitá konštrukcia bude merať 200-krát 190 metrov. Oceľový plášť tak prekryje existujúce kontaminované plochy stojace okolo reaktora ako aj ostatný rádioaktívny materiál. Reaktor totiž ešte stále obsahuje 95 percent pôvodného jadrového materiálu. Okrem tejto stavby by tu mal stáť aj nový skladový priestor pre odpad, ktorý v Černobyle vznikol. Túto stavbu bude realizovať americká spoločnosť Holtec.

Ukrajinci získali peniaze na výstavbu oboch od medzinárodných darcov. Peňažný fond spravuje Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD).

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy