Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
FBI vyšetruje nadáciu Clintonovcov pre podozrenie z korupcie
Zdielať na

FBI vyšetruje nadáciu Clintonovcov pre podozrenie z korupcie

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie pátra, či Nadácia Hillary a Billa Clintonovcov získavala dary výmenou za politické protislužby v dobe, keď Hillary Clinton zastávala post šéfky americkej diplomacie.

Zatiaľ nie je jasné, kedy a prečo vyšetrovanie začalo, trvá ale už niekoľko mesiacov. Vedú ho údajne agenti z Little Rocku v štáte Arkansas, kedy bola nadácia založená. Kritici obviňujú bývalého prezidenta Billa Clintona a jeho Hillary z toho, že nadáciu využívajú pre vlastné obohatenie a že jej darcovia mali zvláštny prístup na ministerstvo zahraničia v čase, keď ho v rokoch 2009 až 2013 viedla Hillary Clinton. 

Vyšetrovatelia zameraní na korupciu už pred dvoma rokmi neprejavili záujem o spoluprácu s FBI, pretože neboli presvedčení o sile dôkazov, aké im úrad predložil. Hovorca nadácie Craig Minassian uviedol: "Nadácia sa stala cieľom politicky motivovaných obvinení a opakovane sa tieto obvinenia ukázali ako falošné."

Súčasný prezident Donald Trump už niekoľkokrát vyzýval na to, aby sa tento prípad vyšetril. Ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa kritizoval za to, že v tejto veci nepodnikol žiadne kroky. Demokrati tvrdia, že Trump sa snaží obviňovaním svojej niekdajšej rivalky odvrátiť pozornosť od vyšetrovania možných kontaktov ľudí z Trumpovej predvolebnej kampane s Ruskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy