Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vo Wyomingu sa budú od dnes loviť bizóny
Zdielať na
Zahraničie

Vo Wyomingu sa budú od dnes loviť bizóny

Zdroj: Bronisława M.

Úrady tiež povolili lov losov, ktorý by mal znížiť ich počet z dnešných 8000 na 5000. Protesty však vyvolalo len rozhodnutie loviť bizóny.

Prvý krát po skoro desiatich rokoch začal v oblasti Jackson Hole v americkom štáte Wyoming lov bizónov, ktoré sa premnožili v miestnej rezervácii určenej pôvodne losom. Vedenie rezervácie chce počet bizónov, ktoré bývali symbolom Divokého západu a skoro jeho dobývanie ako druh neprežili, znížiť z 1200 na 500.

Miestne úrady zdôvodňujú lov tým, že bizóny spásajú príliš pastvín a prenášajú choroby. Predpokladá sa, že do konca roka by malo byť ulovených 300 bizónov, a zostávajúcich 400 v priebehu štyroch rokov.

Rozhodnutie vyvolalo protesty v Jackson Hole, kam smeruje ročne desaťtisíc turistov za divokými zvieratami a hornatou prírodou. Aj ochranári zvierat tvrdia, že strieľanie ľuďom prispôsobených bizónov nie je žiadny šport.

"Loviť tieto bizóny je ako loviť zaparkované auto," povedal Jonathan Lovvorn, právny zástupca nevládnej spoločnosti Fund for Animals (Fond pre zvieratá).

Pred príchodom európskych prisťahovalcov žilo na amerických prériách cez 60 miliónov bizónov, ale koncom 80. rokov 19. storočia ich zostalo len pár stoviek.   Rezervácia v Jackson Hole o 10.115 hektároch bola v roku 1912 zriadená pre losy, ktoré správci rezervácie v zime kŕmia. Pred tridsiatimi rokmi sem však zablúdila skupinka 18 bizónov, ktorým sa darilo natoľko, že sa rozmnožili na dnešných 1200.

Úrady už skôr povoľovali občasný odstrel bizónov, ale zatiaľ zďaleka nie v takom rozsahu ako teraz. Vedenie rezervácie to prikladá paradoxne ochranárom prírody. Fund for Animals totiž v roku 1998 podala na súd žalobu proti plánovanému obmedzeniu bizónieho stáda. Súd musel čakať na vypracovanie správy o dopade odstrelov na životné prostredie a iba pred mesiacom moratorium na lov bizónov zrušil. 

V roku 1998 bolo v rezervácii len 500 bizónov a na prijateľnej úrovni by ich udržal odstrel len asi 70 kusov ročne ako uviedol šéf rezervácie Steve Kallin.    Úrady tiež povolili lov losov, ktorý by mal znížiť ich počet z dnešných 8000 na 5000. Protesty však vyvolalo len rozhodnutie loviť bizóny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy