Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z Brna vyšla spanilá jazda veteránov, tri dni bude brázdiť kraj
Zdielať na

Z Brna vyšla spanilá jazda veteránov, tri dni bude brázdiť kraj

Naleštené karosérie a burácanie motorov si užijú ľudia na 20 rôznych miestach južnej Moravy. Dnes končí jazda v Hodoníne, v nedeľu pokračuje do Mikulova.

Z Brna dnes popoludní vyrazila na cestu po Juhomoravskom kraji približne tridsiatka veteránov. Cez Vyškov, Moravský Kras, Hodonín a Břeclav sa v pondelok podvečer dostanú až do Znojma, najazdia 444 kilometrov. Spanilá jazda historických vozov TROFEO NIKÉ MORAVIA 2007 nadväzuje na niekoľko podobných akcií v iných regiónoch. Podľa usporiadateľov má predovšetkým podporiť turistický ruch v kraji.

Naleštené karosérie a burácanie motorov si užijú ľudia na 20 rôznych miestach južnej Moravy. Dnes končí jazda v Hodoníne, v nedeľu pokračuje do Mikulova. Majitelia desiatky rokov starých áut sú presvedčení, že náročnú trasu bez problémov zvládnu. Pripravení sú aj na dážď, ktorý hrozil už pred výjazdom.

"Keby pršalo, máme kapotu, inak nás zastaví len závada na stroji. Som si ale istý, že jazdu zvládneme. Máme za sebou už 11 sezón, " uviedol majiteľ Aera 50 z roku 1936 František Budínsky.

Auto bez strechy je dedičstvom po rodičoch. Budínsky ho nerád necháva v garáži, a tak uvíta každú príležitosť, kedy môže vyraziť na diaľnicu. Podobne sú na tom tiež ďalší milovníci veteránov. Lásku k historickým vozom dokládajú napríklad tiež dobovým oblečením. Do čela približne stometrovej kolóny sa rovnako ako minulý rok postaví šesťnásobný víťaz Rallye Paris-Dakar Karel Loprais so svojou Tatrou Dakar. Je čestným prezidentom projektu a podobnú propagáciu krajov považuje za podarenú. Za ním na juhomoravskej diaľnici vyrazili napríklad Ford Fronterac z roku 1912 a o dve desiatky rokov mladší Polular Monte Carlo alebo BMW 326 Cabrio.

Najčítanejšie správy