Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kvôli radaru do Česka zrejme príde americký minister obrany
Zdielať na
Zahraničie

Kvôli radaru do Česka zrejme príde americký minister obrany

Zdroj: ČTK

Dnes v Prahe rokovala trojčlenná delegácia kongresmanov, ktorú vedie demokratka Ellen Tauscherová. Demokrati a republikáni sa podľa nej zhodujú, že protiraketové systémy sú nevyhnutné.

Česko by mal podľa dôveryhodných zdrojov ČTK v októbri navštíviť americký minister obrany Robert Gates. Témou rokovania s českými politikmi, ktorého hlavná časť sa uskutoční 20. a 21. októbra, by mal byť mimo iného radar, ktorý USA plánujú v Česku umiestniť. Americké veľvyslanectvo v Prahe odmietlo prípadnú Gatesovu návštevu komentovať.

Kvôli radaru už Česko navštívilo niekoľko amerických delegácií. Hlavným obhajcom zámeru Američanov bol prezident George Bush, ktorý Česko navštívil v júni. Bush vtedy povedal, že si uvedomuje, ako dôležité bude pre radarovu stanicu získať českou verejnosť. Väčšina Čechov však podľa prieskumov zatiaľ americké plány v Brdoch odmieta.

V apríli do Česka zavítal riaditeľ americké Agentúry pre raketovú obranu Henry Obering. Počas návštevy Obering napríklad uviedol, že radar fungujúci v rámci protiraketové obrany USA by mal Česko ochrániť a mal by byť súčasťou širší protiraketové obrany NATO. Nedávno taktiež Česko navštívil republikánsky kongresman Trent Franks. Podľa Frankse, ktorý je odborníkom na raketové systémy, útok od teroristov alebo "blázna" hrozí.

Dnes v Prahe rokovala trojčlenná delegácia kongresmanov, ktorú vedie demokratka Ellen Tauscherová. Demokrati a republikáni sa podľa nej zhodujú,
že protiraketové systémy sú nevyhnutné. Česko s USA už niekoľko mesiacov rokujú o podmienkach stavby radaru v Česku. Posledné kolo rozhovorov skončilo v stredu. Podľa ministerstva obrany rokovanie pokročilo, i keď sa armádni experti obidvoch štátov zatiaľ nezhodli na znení všetkých bodov v bilaterálnej zmluve SOFA, ktorá ma upraviť právny rámec umiestnenia radaru na českom území.

Rokovanie o tejto zmluve i druhej pripojenej dohode budú trvať prinajmenšom ešte niekoľko mesiacov. Zmluvy podliehajú súhlasu parlamentu a prezidenta. Americký zámer rovnako vyvoláva negatívne reakcie na medzinárodnom poli napríklad u Ruska. V Česku základňu podporujú predovšetkým vládne strany, naopak opozícia sa stavia proti. Tento postoj nezmenili ani návštevy niekoľkých  amerických predstaviteľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy