Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Turistický sen sa mení na hrôzu. Pláže zaplavujú tony plastového odpadu
Zdielať na

Turistický sen sa mení na hrôzu. Pláže zaplavujú tony plastového odpadu

Archívna reportáž

DENPASAR / Dlhú dobu boli pláže v letovisku Kuta na indonézskom ostrove Bali rajom pre turistu aj preto, že ich lemovali palmy. V súčasnosti je ale veľa vecí inak. Biely piesok na plážach je zaplavený toľkými odpadkami, ktoré vyplavuje Indický oceán, že tu bol vyhlásený stav pohotovosti.

"Keď si chcem zaplávať, nie je to nič príjemné. Vidím tu veľa odpadkov, každý deň a každú hodinu. Prichádza to z mora, je to naozaj hrozné," uviedla rakúska turistka Vanessa Moonshine. Odpadky, ktoré sa na plážach hromadia ale škodia povesti ostrova, ktorý často nazývajú rajom pre turistov. 

Toto súostrovie v juhovýchodnej Ázii je štvrtou najľudnatejšou krajinou na svete s 255 miliónmi obyvateľa a je po Číne druhým najväčším svetovým producentom odpadu v mori. Ročne totiž do mora vypustí 1,29 miliónov ton odpadu, ktorý spôsobuje obrovské škody na ekosystéme, ale aj na ľudskom zdraví. Problém s odpadom sa dostal až do takého štádia, že miestne úrady vyhlásili pre odpad stav pohotovosti.

Odpad z pláži zbierajú denne

Každý deň zbiera zhruba 700 komunálnych zamestnancov v zelených kombinézach odpad o obsahu asi 100 ton. Ten potom odváža 35 kamiónov. "Ľudia v zelených kombinézach odpadky vyzbierajú, ale na druhý deň je situácia rovnaká," konštatoval nemecký turista Claus Dignas. 

Problém sa zhoršuje najmä v období dažďov, keď množstvo odpadu prinášajú morské prúdy a silný vietor. "Odpadky obťažujú turistov, ale problém je oveľa vážnejší. Mikroplasty môžu kontaminovať ryby, ktoré po konzumácii môžu spôsobiť zdravotné problémy ľuďom, napríklad rakovinu," uviedol vedec Gede Hendrawy. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, indonézska vláda sa už v rámci kampane OSN Čisté oceány zaviazala k tomu, že do roku 2025 zníži plastový odpad o 70 percent. Chce tiež rozšíriť recykláciu odpadu, ktorá tu zatiaľ takmer neexistuje, chcú aj obmedziť používanie plastových tašiek v obchodoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy