Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Americký štát Texas zasiahol hurikán Humberto
Zdielať na

Americký štát Texas zasiahol hurikán Humberto

Momentálne smeruje na východ do štátu Louisiana, kde sa miestne úrady pripravujú na povodne. Varovanie pred hurikánom platí v oblasti od High Islandu po mesto Cameron v Louisiane, ktoré sa ešte spamätáva z hurikánu Rita v roku 2005.

Prudkým dažďom a vetrom rýchlosti až 135 kilometrov za hodinu dnes zasiahol pobrežie amerického štátu Texas hurikán Humberto. Oznámilo to americké Národné stredisko pre hurikány.

Humberto bol ešte v stredu tropickou búrkou, ale blízko pobrežia nabral na rýchlosti a meteorológovia živel preradili medzi hurikány prvého stupňa. Oko hurikánu Humberto dosiahlo dnes skoro ráno miestneho času pobrežie Texasu východne od mesta High Island, informovalo stredisko, podľa ktorého vietor dosahuje maximálnu rýchlosť 135 kilometrov za hodinu. Hurikán zatiaľ postihol len riedko obývané oblasti a doteraz neboli hlásené škody ani obetie. Očakáva sa, že živel bude nad pevninou slabnúť, ale meteorológovia sa obávajú silných dažďov, ktoré so sebou Humberto prináša.

Momentálne smeruje na východ do štátu Louisiana, kde sa miestne úrady pripravujú na povodne. Varovanie pred hurikánom platí v oblasti od High Islandu po mesto Cameron v Louisiane, ktoré sa ešte spamätáva z hurikánu Rita v roku 2005. Humberto je tretím tohtoročným hurikánom v Atlantiku, ale zďaleka nedosahuje intenzity svojich predchodcov Deana a Felixa, teda hurikánov piateho, najvyššieho stupňa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Aj napriek tomu louisianská guvernérka Kathleen Blancová vyhlásila stav núdze a guvernér Texasu Rick Perry prisľúbil miestným úradom potrebnú pomoc.

Najčítanejšie správy