Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stovky detektívov sledujú neverných mužov a ženy
Zdielať na
Zahraničie

Stovky detektívov sledujú neverných mužov a ženy

Zdroj: Ed Schipul

V Srbsku tisíce ľudí využívajú služby súkromných agentúr

Súkromných detektívov v Srbsku podľa neoficiálnych odhadov angažuje ročne okolo 3500 ľudí a majitelia agentúr tvrdia, že práce majú čoraz viac. Klienti zväčša hľadajú nezvestných členov rodiny, ale mnohí chcú vedieť aj o nevere svojho partnera, preverujú spoľahlivosť zamestnancov a rodičia si zasa chcú overiť, či ich dieťa neužíva drogy.

"Najväčší počet klientov tvoria ženy, ktoré sa chcú ubezpečiť, či sú im ich partneri verní. Za 15 eur na hodinu sledujú agentúry dva - tri dni to, čo podozrievavým partnerom po celé noci nedá spať. Klient potom dostane do rúk kompromitujúce fotografie, alebo nejaký iný dôkaz", tvrdí Ivan Jontović, riaditeľ detektívnej agentúry "Enigma" z Nového Sadu.

Detektívi sú schopní za niekoľko sekúnd urobiť fotografie pomocou malých nenápadných fotoaparátov. Okrem mileniek, detektívi už odhalili aj mužov, ktorí mali dve rodiny v dvoch rozličných mestách. Čoraz častejšie však prichádzajú klienti s oveľa vážnejšími problémami. Podľa "srbského Sherlocka Holmesa" Dragana Trivana, ktorý zastáva funkciu riaditeľa agentúry Protekta z Belehradu, v poslednom období k nim prichádza množstvo zúfalých rodičov.

"Sledujeme mladých ľudí, spoločnosť, v ktorej sa pohybujú. Stáva sa, že si rodič myslí, že jeho dieťa užíva marihuanu a ono je už na heroíne. Mali sme prípad, keď istá dievčina vtiahla svojho chlapca do sekty...Všetko sú to záležitosti, keď už musíme hľadať pomoc i na polícii," tvrdí Trivan.

Najnovšie majú srbskí detektívi veľa práce aj pri odhaľovaní krádeží vo firmách. Šéfovia sa chcú presvedčiť ešte predtým, než prijmú do firmy pracovníka, či má sklon ku krádežiam. "Zisťujeme aj to, či zamestnanci spolupracujú s konkurenciou a či im neodovzdávajú tajné informácie, ale aj to, či nemajú kriminálnu minulosť", hovorí Trivan.

V Srbsku funguje okolo štyridsať detektívnych agentúr, z toho polovica v Belehrade. Momentálne platia v Srbsku pri otváraní detektívnych agentúr rovnaké pravidlá ako pri založení iných firiem a ich zamestnanci robia bez akejkoľvek licencie. Čoskoro má však dôjsť aj v tejto oblasti k legislatívnym zmenám.

Informácie uverejnil srbský denník BlicOnline.

Zdielať na

Najčítanejšie správy