Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Druhý ročník festivalu Der Film ponúkne v Prahe 28 titulov
Zdielať na

Druhý ročník festivalu Der Film ponúkne v Prahe 28 titulov

Zdroj: www.derfilm.cz

V Prahe sa bude premietať vo vybraných kinách - pôjde o pestrú prehliadku toho najlepšieho z hranej, dokumentárnej tvorby, ktorá v rokoch 2006 a 2007 vznikla v Nemecku, rakúsku a Švajčiarsku.

V Prahe sa od 4. do 12. októbra uskutoční druhý ročník festivalu nemecky hovorených filmov Der Film. Časť programu bude prvýkrát od 10. do 12. októbra uvedená tiež v Brne. Podľa informácií z tlačovej konferencie dnes v Prahe obsahuje program celkom 28 filmov z produkcie nemeckých, rakúskych a švajčiarskych štúdií. Jedenásť celovečerných filmov, sedem dokumentov, jeden krátky film, jeden archívny snímok a osem starších titulov.

"V Prahe sa budú premietať v kinách Aero a Světozor - pôjde o pestrú prehliadku toho najlepšieho z hranej i dokumentárnej tvorby, ktorá v rokoch 2006 a 2007 vznikla v Nemecku, Rakúsku či Švajčiarsku," povedal Jiří Šebesta z kina Aero.

Všetky filmy budú uvedené s českými titulky. Na organizácii prehliadky se podieľajú Goetheov inštitút, Rakúske kultúrne fórum a švajčiarske veľvyslanectvo v Prahe. Zároveň bude uvedená tiež retrospektíva nestora a neúnavného propagátora európskej kinematografie Wima Wenderse. Zahŕňa napríklad jeho slávne filmy Nebo nad Berlínom, Lisabonský príbeh, Paríž, Texas či Buena Vista Social Club.


Festival bude sprevádzať hudobný program s názvom Die Musik, v ktorom v spolupráci s festivalom Stimul vystúpia 6. októbra v Divadle Archa poprední zástupcovia nemeckej elektronickej a post-rockovej scény z Düsseldorfu.
"Našou snahou bolo už pri prvom ročníku ponúknuť filmovým fanúškom snímky, ktoré sa do kín obvykle nedostanú. Minulý rok sa z programu prehliadky objavili v distribúcii tri tituly, tohto roku to budú štyri," uviedol zástupca Světozoru Radim Habartík. Upozornil na film Štyri minúty nemeckého režiséra Chrisa Krausa, rakúsky film Import/Export, nominovaný na Zlatú palmu v Cannes, ktorý natočil Ulrich Seidl, či dielo švajčiarskeho režiséra Frediho Murera nazývané Vitus.

Rakúsky film Import/export režiséra Ulricha Seidla

"S menším časovým odstupom príde do kín i druhý diel plánovanej trilógie režiséra Fatiha Akina Na druhej strane, ktorý vznikol v koprodukcii Nemecka, Turecka a Talianska," dodal Habartík.

Tento rok v lete získal jeho tvorca na festivale v Cannes cenu za scenár. Prehliadku Der Film, ktorej prvý ročník vyvolal podľa organizátorov u divákov veľký záujem a zaplnil kinosály pri všetkých projekciách, doplní ve Světozoru výstava plagátov uznávaného nemeckého grafického dizjanéra Hansa Hillmanna z 50. až 70. rokov.


"Už dnes máme signály z ďalších miest, ktoré by chceli niektoré tituly z nášho festivalu uviesť," dodal Šebesta.

Podrobný program festivalu je možné nájsť na adrese www.derfilm.cz.

Najčítanejšie správy