Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Úrady vydali zákaz sólovým horolezcom šplhať na Mount Everest
Zdielať na

Úrady vydali zákaz sólovým horolezcom šplhať na Mount Everest

Archívna reportáž

KÁTHMANDU / Nepál prijal novelu zákona, ktorá zakazuje horolezcom samostatne liezť na tamojšie hory vrátane Mount Everestu. Podľa jedného z predstaviteľov miestneho cestovného ruchu má daná legislatíva za cieľ znížiť počet nehôd a urobiť horolezectvo v miestnych horách bezpečnejším. Nové nariadenie sa tiež týka horolezcov, ktorí majú amputované dve končatiny alebo sú nevidiaci.

Na základe nových pravidiel budú musieť zahraničných horolezcov pri ich výstupoch sprevádzať sprievodcovia. Nepálske úrady dúfajú, že to vytvorí nové pracovné miesta pre miestnych horských sprievodcov.

Podľa nového nariadenia na nepálske hory nebudú môcť vyjsť ani ľudia s dvoma amputovanými končatinami a nevidiaci horolezci. Tento krok sa však už stretol s kritikou. Horolezec Hari Budha Magar, ktorý prišiel o obe nohy, ho napríklad nazval "diskriminačným" a "nespravodlivým".

Počas tohto roku sa snažil na Everest vyliezť rekordný počet horolezcov, tieto pokusy sa ale neobišli bez obetí. Tento rok pri pokuse zdolať najvyšší vrch sveta zahynulo šesť ľudí vrátane 85-ročného nepálskeho horolezca Mina Bahadura Sherchana, ktorý sa snažil obhájiť titul najstaršej osoby na vrchole Everestu. Tragicky tam tento rok prišiel o život aj slovenský horolezec Vlado Štrba. 

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy