Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Špeciálna XXL sanitka prevážala 320-kilového pacienta. Asistovalo 15 ľudí
Zdielať na

Špeciálna XXL sanitka prevážala 320-kilového pacienta. Asistovalo 15 ľudí

BENEŠOVO / Záchranári zo susedného Česka mali náročný výjazd. Privolali ich k 43-ročnému pacientovi, ktorého stav sa náhle zhoršil. Problém ale bol v tom, že vážil 320 kilogramov. Na pomoc si vzali špeciálnu XXL sanitku.

Obria sanitka, ktorú vlastní spoločnosť Transhospital, sa často používa k prevozu hyperobéznych pacientov na rôzne vyšetrenia. Tentokrát ale o plánovaný výjazd nešlo. "Bolo to akútne zhoršenie pacienta. K prenosu do sanitky sme použili špeciálnu plachtu. Tam muselo pomáhať 15 ľudí," povedal pre Blesk.cz majiteľ spoločnosti Bořek Bulíček. 

Záchranárom pomáhali hasiči aj policajti. Výjazd ale neskončil dobre. "Pacient mal zhruba tri kilometre od Benešova zástavu. Bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a dlho do resuscitovali, ale bohužiaľ, aj napriek veľkej snahe zasahujúcej posádky, vrátane lekára, zomrel," hovorí Bulíček. 

Špeciálna XXL sanitka 

Vozidlo nie je unikátne len svojimi rozmermi. Prispôsobené veľkej váhe pacientov je aj samotné vybavenie sanitky, ihly, manžety i väčšie množstvo liekov. Zatiaľ najťažší pacient, ktorého takou sanitkou prevážali, mal 410 kíl. Zvládnuť by ale malo až o dvesto kíl viac. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy