Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lékari vyzývajú ministra zdravotníctva Julínka k odchodu
Zdielať na
Zahraničie

Lékari vyzývajú ministra zdravotníctva Julínka k odchodu

Zdroj: www.mzcr.cz

Českým lekárom sa okrem iného nepáči inšpirácia slovenskou reformou zdravotníctva.

Lekársky odborový klub (LOK-SČL) vyzýva ministra zdravotníctva Tomáša Julínka k odchodu z funkcie. Lekári mu okrem iného vytýkajú nevydanie vyhlášky o vybavení českých nemocníc, uprednostňovanie privatizácie skôr, než budú vytvorené pravidlá financovania zdravotníctva a pobúril ich taktiež údajný ministrov konflikt s lekárkou brnenskej úrazovej nemocnice.  

Julínek sa údajne pri júlovom stretnutí v brnenskej nemocnici v súvislosti s jeho chystaným zrušením opýtal lekárky Lenky Doležalovej na to, či je členkou odborovej organizácie. Po jej kladnej odpovedi jej podľa klubu minister povedal, že nemôže počítať s tým, že by našla prácu v nemocnici v Bohuniciach, kam prejde tretina zamestnancov rušeného zariadenia.

Na jeho chovanie sa LOK sťažuje i v liste Európskej komisii adresovaný komisári pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovné príležitosti Vladimíru Špidlovi. "V tomto správaní je možno badať diskrimináciu z dôvodu jej členstva v odborovej organizácii," uviedol  právnik Aleš Buriánek.

Odborári ďalej kritizujú, že minister odmieta vydať vyhlášku o personálnom, vecnom a technickom vybavení českých nemocníc. Minister tuto povinnosť podľa klubu vedome ignoruje s odôvodnením, že zákon je zlý a on sa ním nebude riadiť. "Dopady toho, že zákon nie je dodržiavaný, môžu byť dramatické," uviedol Engel.

Lekárom sa taktiež nepáči privatizácia nemocničných zariadení pred vytvorením právneho rámca a pravidiel financovania zdravotníctva a inšpirácie slovenskou reformou zdravotníctva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy