Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Neznámy vírus zabíja austrálske klokany. Uhynuli už milióny
Zdielať na

Neznámy vírus zabíja austrálske klokany. Uhynuli už milióny

Archívna reportáž

SYDNEY / Austrálčania sú zúfalí. Klokany na ich území zomierajú po miliónoch na následky neznámej choroby, ktorá týmto zvieratám spôsobuje zápaly, krvácanie, slepotu, ale aj strnulé pohyby. Za všetko môže choroba, ktorú zatiaľ nedokázali odhaliť ani krvné testy.

Ľudia nachádzajú mŕtve kengury červené a klokany obrovské po celých západných poliach štátu Nový Južný Wales. "Môžete vidieť celé mŕtve rodiny klokanov," povedal denníku The Australian veterinár Gred Curran, ktorý šéfuje výskumu zdravia klokanov a venuje sa tomuto oboru už 30 rokov. "Je to choroba, nie genetický problém. Nedokázali sme nájsť žiadnu baktériu ani vírus," dodal. 

Odborníci potvrdili, že počty klokanov v Novom Južnom Walese prudko klesajú. Zatiaľ čo v minulom roku ich na tomto území napočítali rekordných 17,4 miliónov, čo bolo viac ako dvojnásobkom v porovnaní s rokom 2010. Pri tohtoročnom poslednom sčítaní bolo v Novom Južnom Walese napočítaných 3,9 miliónov klokanov obrovských, zatiaľ čo pred rokom ich tu žilo 6,3 miliónov. Počty sa teda znížili o 1,2 miliónov. "Tento pokles je príliš vysoký, aby bolo možné ho pripočítať odstrelu klokanov. Počet zvierat, ktoré boli ulovené na mäso, je nízka a nemôže ísť ani o vyhladovanie či podvýživu," uviedol Curran. 

Klokani nie sú jedinými pôvodnými austrálskymi zvieratami, ktoré zabíja smrteľná choroba.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy