Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ukončenie života na predpis je schválené. Cirkev protestuje
Zdielať na

Ukončenie života na predpis je schválené. Cirkev protestuje

Archívna reportáž

RÍM / Taliansky parlament schválil zákon, podľa ktorého má každý občan právo disponovať slobodne so svojím životom. To zahŕňa aj právo slobodne sa rozhodnúť ako ukončiť život v situácii, kedy už nie je nádej na záchranu. Nový zákon ale nie je o eutanázii.

Nový zákon poskytuje Talianom právo, dať lekárom záväzný pokyn pre prípad nevyliečiteľnej choroby, trvalého bezvedomia alebo iba vegetatívneho spôsobu života. Pacient tiež môže v prípade neznesiteľných bolestí vo finálnej fáze života požiadať o mimoriadne silné sedatíva. 

Podľa doterajších zákonov musel lekár aj proti vôli chorého či jeho blízkych príbuzných pokračovať v liečbe, hoci by zaručovala len vegetatívne prežívanie pacienta. Nový zákon sa opiera o takzvané prehlásenie, v ktorom ešte zdravý človek lekárom "predpíše" ako majú postupovať v prípade, že ho postihne nevyliečiteľná choroba, ťažký úraz vedúci k invalidite či vegetatívne prežívanie. V prehlásení písomne uvádzajú, že nechcú, aby im boli podávané lieky alebo aby bol umelo udržiavaný pri živote.

Ako uvádza portál Novinky.cz, lekár je povinný rozhodnutie rešpektovať a zachovať sa podľa toho. Ak s postupom nesúhlasí, je povinný vymenovať lekára, ktorý ho zastúpi. Pacient tiež určí svojho dôverníka, ktorý bude rozhodovať v jeho mene v prípade, že by nemohol komunikovať alebo bol zbavený svojprávnosti. 

Tieto prehlásenia začnú platiť od budúceho roka a musia byť vlastnoručne podpísané notárom alebo na obecnom úrade. Zákon schválila neobvyklá väčšina strán. Dokonca aj v radoch katolíckej cirkvi sa nájde skupina, ktorá novú úpravu zákona obhajuje. Vatikánsky denník Osservatore Romano a vatikánsky rozhlas sa zas postavili jednoznačne proti. Kardinál Camillo Ruini, bývalý predseda talianskej biskupskej konferencie prehlásil, že zákon otvára cestu slobode, ktorá nevedie ku šťastiu, ale k eutanázii.  

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy