Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Luciano Pavarotti zomrel
Zdielať na
Zahraničie

Luciano Pavarotti zomrel

Svet prišiel o jedného z najvýznamnejších operných spevákov 20. storočia. Vo veku sedemdesiat jeden rokov podľahol rakovine pankreasu. Oznámili to dnes ráno tlačové agentúry.

Slávny taliansky operný spevák Luciano Pavarotti dnes zomrel. V veku sedemdesiat jeden rokov podľahol rakovine pankreasu. Oznámili to dnes ráno tlačové agentúry s odvolaním na Pavarottiho manažérku.

    Zdravotný stav umelca sa v stredu zhoršil a spevák musel byť prevezený na onkologickú  kliniku nemocnice v Modene. Bol vraj v bezvedomí a zlyhávali mu ľadviny. V skorých  ranných hodinách potom zomrel vo svojom dome v Modene.

    "Majstro bojoval dlhý, ťažký boj proti rakovine pankreasu, ktorá si nakoniec vzala jeho život," uviedla v prehlásení zaslanom agentúre AP Pavarottiho manažérka Terri Robsonová. Spevák podľa nej zostával optimistický až do konca.

    Podľa talianskej televíznej stanice RAI sa novinka o Pavarottiho smrti už rozšírila po celej Modene a policajti a vojaci preto okolo domu umelca vytvorili kordón, aby usmerňovali ľudí, ktorí prišli vzdať opernej hviezde poctu.

    V júli minulého roku podstúpil Pavarotti v New Yorku operáciu, pri ktorej mu bol odstránený nádor na pankrease. Od tej doby prestal vystupovať na verejnosti. Tento rok 25. augusta bol prepustený z nemocnice po dvoch týždňoch liečby a lekárskych vyšetreniach. Hospitalizovaný bol kvôli vysokým horúčkam.

    Pavarotti je mnohými považovaný za jedného z najvýznamnejších operných spevákov 20. storočia. Medzi širokou verejnosťou sa predstavil mimo iného projektom "traja tenoristi", v rámci ktorého spieval spoločne so svojimi slávnymi kolegami Placidom Domingom a Josém Carrerasom.

    Ich spoločné turné i nahrávky mali obrovský celosvetový úspech a pomohli k nebývalej popularizácii klasickej hudby. U konzervatívnych poslucháčov vážnej hudby, ale projekt ukľudnil kritiku, podľa nej to bola príliš komerčná záležitosť.

    "Vždy som obdivoval Bohom danú dokonalosť jeho hlasu, ten nezameniteľný zvláštny témbr od hĺbok až po vrchol tenorovho rozsahu," napísal dnes Domingo v prehlásení vydanom k Pavarottiho smrti. "Mal som rád jeho nádherný zmysel pre humor. Keď sme  niekedy koncertovali s Josém Carrerasom, museli sme si pripomínať, že spievame platiacemu publiku, toľko sme si to užívali," dodal.

   

Zdielať na

Najčítanejšie správy