Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemecké úrady: Medzi nebezpečnými islamistami sú aj ženy a deti
Zdielať na

Nemecké úrady: Medzi nebezpečnými islamistami sú aj ženy a deti

MNÍCHOV / Nemecké úrady hodnotia ako nebezpečných islamistov i niekoľko desiatok žien a mladistvých, od ktorých hrozí, že by mohli spáchať teroristický útok. Informovali o tom nemecké agentúry s odvolaním na informácie získané zo zdroja bezpečnostných služieb.

V celkovom počte je v Nemecku evidovaných viac ako 720 islamských radikálov, uvádza portál novinky.cz. Ide zatiaľ o doposiaľ najvyššie číslo. Sú to osoby, o  ktorých sú úrady presvedčené, že by mohli spáchať najhoršie trestné činy, vrátane teroristického útoku.

Šéf spolkového úradu na ochranu ústavy Hans-Georg Maasen už ale dôrazne varoval, že hrozbu predstavujú už aj ženy a deti a to zvlášť tie, ktoré sa vracajú z bývalých bojových zón Islamského štátu. 

Maasen začiatkom decembra upozornil, že existujú deti a mladiství, ktorý v "školách" v oblastiach, ktoré zaberá Islamský štát, prešli vymývaním mozgov a výzvou k radikalizmu. Vraj svojim návratom prestavujú nemalý problém, pretože sú nebezpeční. V minulom roku spáchali v Nemecku mladiství tri teroristické útoky. Pri jednom zaútočilo 16-ročné dievča nožom na policajta na hlavnej stanici. V ďalšom prípade útočil 17-ročný mladík a to sekerou vo vlaku.

Hrozbu čiastočne majú predstavovať aj ženy bojovníkov IS, ktoré sa vracajú z Nemecka domov. "Ženy už v minulých rokoch žili v oblastiach ovládaných Islamským štátom, sú mnohokrát natoľko zradikalizované a stotožnené s ideológiou IS, že ich možno tiež označiť za džihádistky," uviedol Maasen.

V Nemecku prebehlo aj niekoľko razií na islamistov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy