Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Narodila sa so srdcom mimo tela. Dnes má tri týždne, za sebou tri operácie a žije
Zdielať na

Narodila sa so srdcom mimo tela. Dnes má tri týždne, za sebou tri operácie a žije

LEICESTER / Už niekoľko minút po pôrode ležalo dievčatko na operačnom stole. Každá sekunda rozhodovala o tom, či prežije. Vanellope Hope Wilkins sa narodila bez hrudnej kosti a jej srdce sa nachádzalo mimo tela.

Naomi Findlay bola v deviatom týždni tehotenstva, keď lekári pri kontrole odhalili, že jej dieťa má vrodenú vadu. Rodičov upozornili, že ich bábätko bude mať malú šancu na prežitie. Srdce malej Vanellope sa totiž nevyvíjalo vo vnútri hrudného koša, ale mimo tela. Matke preto odporučili, aby okamžite prerušila tehotenstvo. Rodičia sa napriek tomu rozhodli pokúsiť sa o nemožné.

Malá Vanellope sa narodila s extrémne vzácnou genetickou poruchou - bez hrudnej kosti a srdce a časť žalúdka sa jej vyvíjali mimo tela. Britskí lekári ju priviedli na svet cisárskym rezom viac ako mesiac pred termínom, aby minimalizovali riziko. "Poriadne kopala a kričala, keď prichádzala na svet," spomína na pôrod Vanellopina mama Naomi. Deväťdesiat percent detí s týmto poškodením totiž zomiera do troch dní. Malú Vanellope hneď po narodení umiestnili do plastového sáčku, aby jej orgány zostali v sterilizovanom prostredí. Prvá operácia malej Vanellope nasledovala hodinu po pôrode. Celkovo 50 lekárov, sestier a asistentov sa viac ako tri hodiny snažilo umiestniť srdce tam, kam patrí. 

Do hrudného koša jej voperovali aj ochrannú membránu, ktorá mala držať hrudník spolu. Po pár dňoch ju lekári nahradili špeciálnou siťou. "Existuje viacero možností, ako jej vystužiť telíčko. Možno dokonca niečím organickým, čo by rástlo spolu s ňou," vysvetľuje kadriologička Frances Bullock.

Dnes má dievčatko tri týždne, za sebou tri operácie a žije. "Je to hotový zázrak, že je tu," hovorí Vanellopin otec Dean Wilkinst

Čaká vás pôrod? Pozrite si rebríček najlepších pôrodníc na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy