Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Trumpovo rozhodnutie prinieslo prvé obete. Palestína hlási dvoch mŕtvych a stovky zranených
Zdielať na

Trumpovo rozhodnutie prinieslo prvé obete. Palestína hlási dvoch mŕtvych a stovky zranených

Archívna reportáž

IZRAEL/PALESTÍNA / Pri izraelskom útoku na palestínske Pásmo Gazy prišli o život dvaja členovia ozbrojeného krídla tamojšieho Hamásu. Ide o prvé hlásené obete nepokojov, ktoré rozpútalo kontroverzné stredajšie vyhlásenie Trumpa.

Izraelský nálet bol odvetou za predchádzajúcu raketovú streľbu z pásma na Izrael. Vo východnom Jeruzaleme a Betlehéme sa v sobotu stretli Palestínci k ďalšiemu protestu proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izrael. Radikáli vypálili na Izrael najmenej tri rakety v piatok, kedy sa odohrali v moslimskom svete masové protiamerické a protiizraelské protesty. Na palestínskych územiach pri nich zomrel jeden človek a stovky ľudí bolo zranených.  

Izraelská armáda tento útok potvrdila v prehlásení, v ktorom sa uvádza, že lietadlo zaútočilo na štyri "objekty teroristického Hamásu - na dve dielne na výrobu zbraní, na zbrojný sklad a vojenský komplex". Hamás potvrdil smrť dvoch svojich členov. Izraelčania bombardovali Pásmo Gazy taktiež v piatok a zranili pri tom podľa agentúry AFP 14 ľudí, medzi ktorými boli aj deti a ženy. 

Protesty proti Trumpovmu kroku pokračovali v sobotu vo východnom Jeruzaleme a v Betlehéme, ale ich účastníkov rozohnali izraelskí policajti na koňoch. Policajní hovorca Mickey Rosenfeld povedal, že nikto nebol zranený. "Policajné bezpečnostné opatrenie stále platí hlavne v blízkosti (jeruzalemského) Starého Mesta. Polícia bude akýkoľvek incident riešiť okamžite," povedal Rosenfeld. 

Vodca palestínskeho Hamásu Ismáíl Haníja prehlásil, že ten, kto si myslí, že reakcie Palestínčanov na Trumpovo rozhodnutie skončí protestami, sa mýli. Hamás už predtým vyzval k zahájeniu tretieho protiizraelského povstania - intifáde. K piatočným protestom povedal, že "davy Palestínčanov bez akejkoľvek pochybnosti dokazujú, že Jeruzalem je sídlom všetkých slobodných ľudí sveta". "Trump ani nikto iný nemôže nič zmeniť na historickej a geografickej pravde ani na tom, čím je toto posvätné miesto," povedal Haníja.  

Prehlásil, že zástupcovia Hamásu sa vo štvrtok stretnú s delegáciou konkurenčného Fatahu, aby sa dohodli na spoločnom postupe v reakcii na krok USA. Podľa neho Trump porušil rezolúciu OSN a musí o tom jednať Rada bezpečnosti OSN. Prezident podľa Haníja ohrozil stabilitu regiónu a celého sveta. Ku kritikom Trumpovho rozhodnutia sa najnovšie pripojila vláda Spojených arabských emirátov. Podľa štátneho ministra pre zahraničné záležitosti Anvara Karkáša je uznanie Jeruzalema darom pre radikálov. "Radikáli a extrémisti to použijú k šíreniu nenávisti," povedal Karkáš. 

Proti Trumpovi ostro vystúpila taktiež palestínska samospráva Mahmúda Abbása. Jeho úrad potvrdil, že sa Abbás nestretne s americkým viceprezidentom Mikem Pencem pri jeho nadchádzajúcej návšteve. Pence príde do Izraela 17.decembra a s Abbásom sa chcel podľa pôvodných informácii stretnúť 19.decembra. "Jednanie viceprezidenta v Palestíne sa konať nebude," povedal v sobotu Abbásov poradca Madždí Chálidí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy