Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nikdy nevidela vonkajší svet. Jedenásťročné dievča žije s odsúdenou matkou vo väzení
Zdielať na

Nikdy nevidela vonkajší svet. Jedenásťročné dievča žije s odsúdenou matkou vo väzení

Archívne video Ilustračné zábery

KABUL / Meena nikdy nespáchala trestný čin, napriek tomu strávila celý svoj život za mrežami. A zrejme tam ešte niekoľko rokov ostane. V Afganistane si môžu odsúdené matky svoje deti ponechať až do dovŕšenia 18 rokov. Matka Meeny mala byť pôvodne obesená za sériové vraždy, ktoré spáchala. Keďže ale bola tehotná, odsúdili ju na doživotie.

Jedenásťročné dievča sa vo väzení narodilo. Ešte nikdy nebola na slobode, dokonca ani raz. Nemá vôbec predstavu o tom, ako svet vonku vyzerá. A tak to aj zrejme ostane najbližších sedem rokov. Opustiť svoju matku môže až keď dovŕši osemnásť rokov. 

V Afganistane to nie je nič neobvyklé, zvlášť ak potrestané ženy nemajú iných príbuzných. Meena je jedno z 36 detí, ktoré vo väzení s matkami vyrastajú. Žiadne z nich tam ale nestrávilo toľko rokov. Väčšina odsúdených si odpykáva menšie tresty. Obhajcovia detských práv tvrdia, že v krajine je mnoho detských domovov, ktoré by sa o také deti postarali. S tým by ale odsúdené matky museli súhlasiť.  

Deti chcú odísť 

"Ak ste nevykonali žiaden trestný čin, tak by ste nemali byť potrestaní. A tie deti nič nespravili. Držanie detí v celách je proti medzinárodnému aj afganskému právu, ale v tejto situácii neexistujú žiadne iné alternatívy," vraví riaditeľ jednej z organizácií na ochranu detí, Bashir Ahmad Basharat. 

Podľa portálu novinky.cz sú deťom k dispozícii hrdzavé podomácky vyrobené hojdačky, preliezačky a šmykľavky. Väznica má aj jedného učiteľa, ktorý deti pravidelne vzdeláva. Miesto triedy ale sedia v cele. "Áno, prajem si odtiaľto odísť. Chcem však so sebou vziať aj matku a žiť s ňou. Bez nej neodídem," zverila sa Meena, ktorá pri rozhovore rozprávala potichu a pôsobila veľmi slušne. 

Príbeh prostitútky 

Opačný dojem išiel z jej potetovanej matky, ktorá fajčila jednu cigaretu za druhou. "Mám veľa nepriateľov. Neverila by som nikomu, kto by chcel Meenu vziať von." V rokoch 2001 až 2004 sa podieľala aj so svojou rodinou na vraždách afganských mužov a práve ona mala byť lídrom celej skupiny. Pracovala ako prostitútka a svojich klientov si vodila domov. Tam ich ale členovia jej skupiny zavraždili, okradli a následne ich telá zakopali. 

Šesticu páchateľov nakoniec odsúdili na smrť. Mužov obesili. Ženu zachránilo iba to, že bola tehotná. Keď porodila, trest smrti jej zmenili na doživotie. Miestne úrady vtedy prehlásili, že otcom dieťaťa je jeden z väzenských dozorcov a že odsúdená otehotnela zámerne, aby sa vyhla šibenici. 

Život v Afganistane nie je jednoduchí. O život tam prišli aj slovenskí vojaci: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy