Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osobnosťou roka sú podľa Time všetci, ktorí sa pripojili ku kampani Me Too
Zdielať na

Osobnosťou roka sú podľa Time všetci, ktorí sa pripojili ku kampani Me Too

BRATISLAVA / Osobnosťou roku podľa časopisu Time sa tento rok stalweinsti všetci tí, ktorí prelomili mlčanie a pripojili sa ku kampani proti sexuálnemu obťažovania #MeToo.

Prestížny americký časopis Time každoročne vyhlasuje osobnosť roku, ktorá "v lepšom či horšom najviac ovplyvnila udalosti daného roku". Anketa začala presne pred 90 rokmi, kedy zvíťazil americký letec Charles Lindbergh, ktorý sa preslávil prvým sólovým preletom cez Atlantik.

"Stalo sa to hashtagom, hnutím, zúčtovaním. Ale začalo sa to tak, ako takmer vždy pri veľkých spoločenských zmenách - čoby odvaha jednotlivcov,“ píše k tohtoročnej ankete šéfredaktor časopisu Edward Felsenthal a pokračuje.

"Herečka zverejnila príbeh nátlakových metód filmového mogula Harveyho Weinsteina v hoteli v Beverly Hills, ku ktorému došlo pred dvadsiatimi rokmi." Na obálke magazínu sa objavili napríklad Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift a Isabel Pascual. Práve ony spolu so stovkami ďalších žien a mužov podľa šéfredaktora rozpútali jeden z najrýchlejších posunov v spoločnosti od 60. let minulého století.

Vyhláseniu osobnosti roka predchádzala kontroverzia spojená s prezidentom Trumpom, ktorý pred časom na twitteri uviedol, že mu časopis Time volal, aby mu povedal, že možno bude rovnako ako minulý rok práve on vyhlásený osobnosťou 2017. "Musel som ale súhlasiť s rozhovorom a fotografovaním," napísal. "Povedal som, že ´možno´ nestačí a odmietol som. Aj napriek tomu ďakujem," dodal šéf Bieleho domu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy