Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Rakúsku budú môcť homosexuálne páry od roku 2019 uzatvárať manželstvo
Zdielať na

V Rakúsku budú môcť homosexuálne páry od roku 2019 uzatvárať manželstvo

VIEDEŇ / Rakúsky najvyšší súd rozhodol, že páry rovnakého pohlavia sa budú môcť zosobášiť od začiatku roka 2019.

Zákony, ktoré to doposiaľ zakazovali, označil ústavný súd za diskriminačné, a preto zrušil zákon, ktorý obmedzoval žitie párov rovnakého pohlavia v partnerskom vzťahu. Rozhodnutie uvádza Rakúsko do zákonníka s mnohými ďalšími európskymi krajinami vrátane Nemecka, Španielska, Belgicka, Holandska, Francúzska a Veľkej Británie.

"Rozlišovanie manželstva a registrovaného partnerstva nie je možné v súčasnosti zachovať bez toho, aby dochádzalo k diskriminácii párov rovnakého pohlavia," uviedol ústavný súd. Predseda ľudovej strany (ÖVP) a pravdepodobne budúci rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa doposiaľ staval k zavedeniu manželstva pre páry rovnakého pohlavia odmietavo.

Páry rovnakého pohlavia v Rakúsku mohli vstúpiť do registrovaného partnerstva od roku 2010, ale doteraz sa nemohli vziať. Súd rozhodol na základe sťažnosti dvoch žien žijúcich v partnerstve, ktoré odmietli súhlasiť s tým, že ich formálne manželské povolenie odmietli orgány vo Viedni.

Obmedzenia manželstva osôb rovnakého pohlavia budú zrušené 31. decembera 2018 s nadobudnutím účinnosti nového nariadenia od 1. januára 2019. Ako súčasť pokusu vyrovnať nerovnoprávnosti v systéme, heterosexuálne páry sa budúci rok budú môcť rozhodnúť pre registrované partnerstvo, ktoré nemá rovnaké právne postavenie ako manželstvo. Túto možnosť by mohli zákonodarcovia ešte zmeniť. 

Od októbra môžu homosexuálne páry vstupovať do manželstva aj v Nemecku. Homosexuálne manželstvo a adopciu detí pármi rovnakého pohlavia legalizoval zákon, ktorý nemecký parlament prijal nečakane na konci júna. V Česku môžu homosexuáli uzatvárať iba registrované partnerstvo, a to od roku 2006. Na Slovensku bol návrh zákona o partnerstvách osôb rovnakého pohlavia pri rokovaniach parlamentu zamietnutý v prvom čítaní (2008). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy