Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Svet si pripomína dva roky od teroristického útoku v Paríži
Zdielať na

Svet si pripomína dva roky od teroristického útoku v Paríži

PARÍŽ / Presne pred dvoma rokmi džihádisti zaútočili na rôznych miestach Paríža - v baroch a reštauráciách, či na koncerte. Priestranstvo pred národným štadiónom Stade de France sa stalo prvým zo šiestich miest, kde boli spáchané najhoršie atentáty vo francúzskych dejinách.

Priamo na štadióne bol v čase útoku pred dvoma rokmi aj vtedajší prezident Francoise Hollande. Spolu s ostatnými fanúšikmi sledoval priateľský zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. Pri teroristickom útoku prišlo o život 130 ľudí a vyše 350 sa zranilo. Najviac ich prišlo o život počas koncertu v klube Bataclan. Počas vystúpenia americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal prišlo o život 90 ľudí.

Na všetkých šiestich miestach, kde sa pred dvoma rokmi odohrali útoky, sa dnes konajú pietne akcie za prítomnosti francúzskeho prezidenta Macrona a starostky Paríža. Čítajú sa pritom mená všetkých obetí, účastníci kladú vence a na všetkých miestach si uctievajú obete minútou ticha. Na pietnu spomienku prišli aj moslimovia, aby prejavili svoj nesúhlas s terorizmom v mene islamu. "Toto je prejav podpory všetkým rodinám obetí. Sme tu preto, aby sme im povedali, že sme tu s nimi, sme tu, aby sme odsúdili týchto zločincov, tých barbarov, tých vrahov- Nemôžu byť považovaní za moslimov. Nemajú nič spoločné s náboženstvom. Sú to zločinci a vrahovia," vraví imám. 

Krátko po útoku vtedajší prezident vyhlásil v krajine výnimočný stav. Trval takmer dva roky, keďže ho šesť krát predĺžili. Francúzi i turisti si museli zvyknúť na častejšiu prítomnosť policajtov v uliciach. Pred desiatimi dňami, presne od 3. novembra výnimočný stav nahradil nový protiteroristický zákon, ktorým sa napríklad posilnili právomoci polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy