Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvý československý muž zo skúmavky oslávil 35 rokov. Svoju totožnosť tají
Zdielať na

Prvý československý muž zo skúmavky oslávil 35 rokov. Svoju totožnosť tají

BRATISLAVA / Experti pod vedením profesora Ladislava Pilku sa v roku 1982 pripravovali na unikátny zákrok – na prvú asistovanú reprodukciu v dejinách Československa.

Lekári vtedy v improvizovanom nemocničnom laboratóriu spojili ľudské vajíčko a spermiu a následne tento zárodok života vložili späť do lona ženy. O deväť mesiacov neskôr, 4. novembra 1982, sa v Brne narodilo prvé dieťa "zo skúmavky". Mužova totožnosť je stále utajovaná. V sobotu oslávil 35. narodeniny.

Čechoslováci tak ako prví z národov socialistického bloku napodobnili svetových premiantov – Angličanov, ktorým sa to podarilo v roku 1978. "Naši lekári boli presvedčení, že to dokážu tiež,“ hovorí pôrodník David Rumpík, žiak legendy českého pôrodníctva, Ladislava Pilku.

"Ak by som porovnal moderné metódy s tými doktora Pilku, tak je to ako fotiť digitálnym fotoaparátom oproti prvým prístrojom zo začiatku 19. storočia,“ povedal David Rumpík, súčasný riaditeľ Kliniky reprodukčnej medicíny a gynekológie v Zlíne, píše portál iDnes.cz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy