Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Katalánsky expremiér Puigdemont a ďalší štyria ministri sú vo väzbe
Zdielať na

Katalánsky expremiér Puigdemont a ďalší štyria ministri sú vo väzbe

BRUSEL / Obvinený katalánsky expremiér Carles Puigdemont sa v nedeľu prihlásil na belgickej polícii. Vydal sa im spolu so štyrmi bývalými ministrami. Politici tak predišli tomu, že by ich policajti museli hľadať a zatknúť na príkaz, ktorý vydala belgická prokuratúra.

Puigdemont je spolu s ostatnými politikmi v Belgicku už niekoľko dní. Španielske úrady na nich vydali európsky zatykač a o ich ďalšom osude bude rozhodovať súd v Belgicku, ktorý žiadosť Španielska vyhodnotí. 

Puigdemonta by mali vypočúvať ešte v priebehu nedele. Najneskôr v pondelok ráno by tak súd mal o jeho ďalšom osude rozhodnúť. Hovorca belgickej prokuratúry Gilles Dejemeppe uviedol, že sú piati politici oficiálne vo väzbe. Súd bude rozhodovať o tom, či ostanú vo väzbe alebo ich prepustia na slobodu.

Bývalý katalánsky premiér vyhlásil, že s belgickou justíciou bude plne spolupracovať. Ak by sa proti prípadnému rozhodnutiu o vydanie do Španielska odvolal, ako to naznačil jeho právnik, mohol by vzhľadom na zákonné lehoty zostať v Belgicku viac ako dva mesiace, teda aj v čase predčasných volieb do katalánskeho parlamentu. Carles Puigdemont čelí v Španielsku obvineniu zo vzbury. 

V samotnom Katalánsku sa opäť zišli v uliciach tisíce lidí, ktorí žiadali slobodu pre väznených členov zosadenej vlády. Symbolom protestov sa stali vytlačené výzvy na prepustenie politikov, ktorými demonštranti oblepili budovy, stánky či autobusové zastávky v katalánskej metropole. "Je to rovnaké, ako za čias Franca. Nič iné nemôžem povedať. Neustále nás bijú, keď sa chceme slobodne vyjadriť. Je to otrasné, ale verím, že pravda vyjde najavo," uviedla Carmen, obyvateľka Barcelony.

Protesty sa nekonali len v Katalánsku, ale aj v Baskicku, kde davy ľudí podporili katalánskych separatistov. "V Katalánsku sa začala nová éra, pretože polovica členov vlády sedí vo väzení a na prezidenta vydali zatykač," reagoval líder baskických separatistov Arnaldo Otegi. Bývalý katalánsky premiér už vyzval všetky politické strany Katalánska bojujúce za osamostatnenie sa od Španielska, aby vytvorili jednotný blok pred regionálnymi voľbami. Tie sa budú konať 21. decembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy