Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Milióny Američanov nevedia písať a čítať
Zdielať na

Milióny Američanov nevedia písať a čítať

BRATISLAVA / Šestnásť miliónov dospelých Američanov nevie čítať ani písať. Negramotných je tak viac než osem percent americkej populácie, čo je viac než v ktorejkoľvek inej rozvinutej krajine na svete. Podľa ďalších zdrojov môže byť medzi americkými občanmi dokonca až 32 miliónov analfabetov.

V Spojených štátoch podľa BBC žije šestnásť miliónov ľudí, ktorí neovládajú schopnosti tak základné, ako je čítanie a písanie. A ako analfabeti potom v bežnom živote čelia celému radu problémov. Tým hlavným je, že si nezoženú prácu. Pre to potom upadajú do chudoby, objavujú sa problémov so zdravím. A keď to chcú riešiť, veľakrát si skôr uškodia. Pretože nedokážu čítať, užívajú zlé lieky alebo tie správne berú nevhodným spôsobom. 

Polovica dospelých Američanov nedokáže prečítať knihu napísanú jazykom na úrovni ôsmej triedy. V rebríčku krajín s funkčne negramotnými obyvateľmi Spojené štáty zastávajú štvrté miesto hneď za Čile, Tureckom a Izraelom. Potom nasledujú Španielsko, Belgicko a Slovensko.

Dôvodov je hneď niekoľko. Mnohí Američania sa napríklad sťažujú, že ich vzdelávací systém nemyslí na tých, ktorí s učením potrebujú pomoc. Obrovské rozdiely v kvalite výuky tiež panujú medzi chudobnými a bohatými oblasťami USA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy