Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Trump chce ukončiť konšpiračné teórie. Zverejní zvyšok dokumentov o atentáte na Kennedyho
Zdielať na

Trump chce ukončiť konšpiračné teórie. Zverejní zvyšok dokumentov o atentáte na Kennedyho

Archívna reportáž

WASHINGTON / Donald Trump chce zverejniť aj zvyšné dokumenty o vražde jedného zo svojich predchodcov Johna F.Kennedyho v roku 1963. Rozhodol sa tak po porade s personálnym šéfom Bieleho domu Johnom Kellym, s Ústrednou spravodajskou službou a s ďalšími agentúrami. Vo štvrtok mal Trump podľa očakávania odtajniť všetkých 3100 dokumentov o atentáte na Kennedyho.

Dokumenty boli doteraz tajné. Pôvodne ich mal odtajniť všetkých 3800, no na poslednú chvíľu ustúpil tlaku spravodajských služieb a na verejnosť sa ich tak dostalo iba 2800. Po tom ako sa Trump poradil so svojimi spolupracovníkmi a s agentúrami, rozhodol o odtajnení zvyšku dokumentov. "Po dôkladnej porade s generálom Kellym, so CIA a s ďalšími agentúrami zverejním všetky dokumenty o JFK, bez mien a adries ľudí, ktorí sa v nich spomínajú a ktorí sú stále nažive," napísal Trump na sociálnej sieti. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/924382514613030912

Ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol snahu o transparentnosť a to, aby ukončil všetky konšpiračné teórie. Dátum, kedy by sa zvyšok dokumentov mal dostat na verejnosť ale neupresnil. 

Dokumenty súvisiace s atentátom na prezidenta Johna Kennedyho, ktorých časť odtajnili, potvrdzujú snahu tajných služieb zachytiť už pred osudným dňom kontakty budúceho vraha Lee Harveya Oswalda s komunistami. Podľa médií sa v dokumentoch píše aj o niektorých svedectvách agentov, ktoré mapujú diskusie vo vnútri americkej komunistickej strany, ktoré sa po atentáte sústreďovali na úvahy o Oswaldovej vine a dopade vraždy na komunistické hnutie. 

Oswald bol marxista a obdivovateľ Sovietskeho zväzu, v ktorom aj istý čas strávil. Svoju verziu udalostí, predovšetkým svoje motívy ale už nestihol povedať. Keď ho policajti eskortovali z policajného riaditeľstva do neďalekého väzenia, v podzemnej garáži ho zastrelil istý Jack Ruby. Prečo to Ruby urobil, je dodnes nejasné. Isté je len to, že definitívne umlčal nielen páchateľa atentátu, ale aj hlavného svedka. 

Mnohí bádatelia a publicisti si myslia, že zadržané dokumenty by mohli prezradiť viac práve o Oswaldovi. "Možno tam nájdeme motív alebo odpoveď na otázku prečo. To je pre mňa jedna z najdôležitejších vecí. Okrem toho, čím dlhšie budú tie dokumenty zadržiavať, tým viac bude u ľudí rásť podozrenie, že niečo skrývajú. Myslím si, že to nemusia robiť. Všetko by malo byť zverejnené,"uviedol Clint Hill, v čase Kennedyho smrti agent tajnej služby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy