Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ženy zachránili po piatich mesiacoch na mori
Zdielať na

Ženy zachránili po piatich mesiacoch na mori

HAVAJ / Zachránili nás v hodine dvanástej. Do dvadsiatich štyroch hodín by sa naša loď určite potopila. To sú slová jednej z dvoch Havajčaniek, ktoré zachránila posádka lode amerického námorníctva uprostred Tichého oceánu. Potom, ako sa ženám pokazil motor na lodi strávili na otvorenom oceáne päť mesiacov.

Vzdušné bozky posielala námorníkom jedna zo zachránených žien, keď sa priblížili na dohľad.

"Keď sme vás zbadali na horizonte hneď sme si pomysleli: panebože, sme zachránené," hovorí s úsmevom Jennifer Appel, zachránená žena z lode. 

Tvrdia totiž, že ich loď už mlela naozaj z posledného. Na more sa vydali ešte v máji tohto roka. Namierené mali z rodného Havaja na Tahiti. Plány im však prekazila búrka.

"Bolo to dvadsiateho piateho mája počas silnej búrky. Kajutu nám zaplavilo obrovské množstvo vody. Pokazil sa zapaľovanie, odišiel štartér. Prišli sme skrátka o motor," vysvetľuje Jennifer. 

Aby toho nebolo málo, ich loď sa dostala do diabolského trojuholníka - časti Tichého oceánu, kde sú lode veľkou vzácnosťou. Ich volania o pomoc tak nikto nepočul. Zaujímať sa však o ne začali žraloky tigrované.

"Veľmi rýchlo zistili, že sme sa im nasáčkovali do obývačky a nechystáme sa odísť tak, ako by sa patrilo," spomína zachránená Jennifer. 

Pred istou smrťou hladom a smädom ženy spolu s ich dvoma psami zachránila iba čistička vody a zásoby sušeného jedla.

"Mali sme sušené ovocie, cestoviny, sušené mäso, kaše, oriešky. Došlo nám však psie žrádlo," vysvetľuje Jeniffer. 

A tak sa psíky museli prispôsobiť a jesť to, čo ich majiteľky. Zásob jedla mali síce viac než dosť, napriek tomu však chýbalo málo, aby došlo k tragédii. Po piatich mesiacoch na šírom mori už pomaly ani neverili na záchranu. Iskierku nádeje napokon vykresali tajvanskí rybári, ktorí ich spozorovali. Z pokazenej lode ich napokon vytiahli americkí námorníci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy