Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vzácne zvieratá, sviňuchy, ľudia za dvadsať rokov takmer vyhubili
Zdielať na

Vzácne zvieratá, sviňuchy, ľudia za dvadsať rokov takmer vyhubili

MEXIKO CITY / Iba za 20 rokov pokles až o 92 percent. Ak by sme hovorili o kriminalite, či rizikovom ochorení, všetci by nadšením tlieskali. Žiaľ, toto číslo je skôr dôvodom na slzy. Len za dve dekády sa takmer podarilo vyhubiť sviňuchy. Teraz vedci bojujú za ich záchranu.

Len jeden a pol námornej míle od mexického pobrežia v Kalifornskom zálive sa vedci pokúsia o zázrak a obrovský zvrat. Postavená základňa by mala zohrať kľúčovú úlohu v záchrane živočíšneho druhu, ktorému hrozí vyhynutie. Sviňuchám, ktorých populácia rapídne klesla za posledné dve desaťročia, tu budú vedci a najnovšie poznatky pomáhať s reprodukciou, aby svet o toto jedinečné zviera definitívne neprišiel.

"Sme tu preto, lebo tento druh nás potrebuje. Všetky živočíšne druhy sa navzájom dopĺňajú a sú potrebné, preto strata ktoréhokoľvek druhu môže vážne narušiť ekosystém. Ak by sme neurobili všetko, čo je v našich silách, bol by to zločin," vraví zoológ Randall Wells. 

Do boja sa nepúšťa len Mexiko, ale celá skupina medzinárodných odborníkov z Nového Zélandu, Austrálie, Dánska, či Kanady. Prudký pokles totiž spôsobil najmä nelegálny rybolov. Do siete, ktoré rybári používajú sa často sviňuchy zamotajú a utopia sa, pretože sa nemôžu nadýchnuť. Práve preto odborníci tlačia na to, aby vláda tento typ sietí zakázala a tvrdšie postihovala nelegálny rybolov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy