Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zablokovanie e-podpisov spôsobilo problémy exekútorom i advokátom
Zdielať na

Zablokovanie e-podpisov spôsobilo problémy exekútorom i advokátom

BRATISLAVA / Najprv nebol dôvod na paniku, no dnes je už zrejme všetko inak. Ministerstvo vnútra pozastavilo všetky služby, pre ktoré je nutné použiť výhradne elektronický podpis. Po tomto oznámení zrejme každý čakal, že sa v pokoji bude hľadať riešenie. Lenže problém už prerastá do oveľa väčších rozmerov, než sa spočiatku zdalo.

Azda každý pochopil, že niekto prišiel na to, že občiansky preukaz nie je úplne v bezpečí. Hovoríme o takom preukaze, ktorý môže byť použitý na elektronický podpis. Ten má na Slovensku asi 300 000 ľudí. Správu o možnej zraniteľnosti dostala naša vláda už pred pár mesiacmi. Minulý týždeň sa správa dostala na verejnosť.

Hacknutie trvá týždne a stojí desaťtisíce eur, no možné to je. Zrejme aj preto ministerstvo zakročilo a oznámilo odstávku. "Prišlo usmernenie o neplatnosti certifikátu, tým pádom, aby sme spravili opatrenia deaktivujeme služby e-governmentu, pri ktorých by sa elektronický podpis mohol zneužiť," uvádza sa v stanovisku ministerstva vnútra. 

Okrem IT komunity už aj opozícia, či dokonca koaličný partner, volajú po razantnosti. "Situáciu vnímam ako veľmi vážnu. Musíme veľmi rýchlo rázne konať, informovať o tom verejnosť, musí už teraz fakt dôjsť k rýchlemu a ráznemu kroku zo strany ministerstva," uviedol Gábor Gál, poslanec Národnej rady za Most-HÍD. 

Podpredseda vlády, ktorý má na starosti digitalizáciu Slovenska už tiež vidí situáciu dramaticky. Ak sa potvrdí ohrozenie, vidí tu jediné riešenie. "Jediným možným riešením ako zabezpečiť ochranu občanov, ktorí používajú elektronický podpis na e-ID a neznehodnotiť dôveru ľudí voči elektronickým službám štátu do budúcnosti, bude pravdepodobné okamžité zneplatnenie elektronických podpisov na občianskych preukazoch," uviedol vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. 

Slabina v elektronických podpisoch môže mať aj fatálne právne následky. Po včerajšom zablokovaní všetkých služieb, kde treba použiť elektronický podpis majú podľa informácií televízie JOJ obrovské problémy exekútori či advokáti. "Ide o viacero podaní, ktoré je možné podať iba elektronickou formou, ide napríklad o podania v exekučnom konaní alebo o podania do registra partnerov verejného sektora," uviedla hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.

Tie je možné podať iba s pomocou elektronického podpisu. Tým, že teraz to nejde, zmešká lehotu. "Vzhľadom na plynutie lehôt a ujme na právach a právom chránených záujmoch klientov advokátov sme požiadali ministerstvo vnútra o urýchlené riešenie tejto situácie," tvrdí Donevová.

Ministerstvo vnútra uvádza, že už dlhší čas v spolupráci s ostatnými inštitúciami analyzovalo a stále pokračuje v analýze služieb - cieľom je identifikácia rizík. Elektronický podpis sa ale využíva aj v súkromnom styku. IT komunita varuje, aby ľuďom orgány jasne povedali, čo majú robiť. Ľuďom odporúčajú nič nepodpisovať, kým sa problém nevyrieši. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy