Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najväčšie protesty od Majdanu majú jasný cieľ - odchod Porošenka
Zdielať na

Najväčšie protesty od Majdanu majú jasný cieľ - odchod Porošenka

KYJEV / V Kyjeve už piaty deň pokračujú protesty proti vláde prezidenta Petra Porošenka. Vo vládnej štvrti si protestujúci rozložili desiatky stanov, zriadili poľnú kuchyňu a všade vejú ukrajinské vlajky. V pohotovosti je viac ako 200 policajtov, ktorí vchody do budovy parlamentu prehradili zátarasami.

Ulice v okolí Verchovnej rady sú zablokované. Miesto, kde ľudia protestujú strážia policajti a príslušníci Národnej gardy. "Zo začiatku nás nebolo tak veľa, teraz prišli ľudia zo všetkých oblastí Ukrajiny. V stanovom mestečku je disciplína, žiadni opilci, žiadne zbrane," uviedol veterán Bohdan.

Od Majdanu v roku 2014 je toto jeden z najväčších protestov na Ukrajine. Pred ukrajinským parlamentom vyrástlo asi 50 stanov. Protestujúci požadujú vytvorenie protikorupčného súdu, zrušenie poslaneckej imunity a spravodlivejší volebný zákon. Protestujúci vinia z celej situácie v krajine aj svojho prezidenta. "Keď odíde, náš národ ožije," uviedol Voloďa, jeden z protestujúcich.

V stanovom tábore sú aj desiatky príslušníkov pluku Donbas. Demonštranti tvrdia, že odtiaľ odídu až keď budú ich požiadavky splnené. Vo vládnej štvrti stále pribúdajú policajti a posilňujú bezpečnostné opatrenia. Vchody do budovy parlamentu blokujú zátarasy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy