Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
CNN: Rusi ovplyvňovali voľby cez aplikáciu Pokémon Go
Zdielať na

CNN: Rusi ovplyvňovali voľby cez aplikáciu Pokémon Go

Archívna reportáž

WASHINGTON / Rusko sa snažilo ovplyvniť americkú politiku pomocou populárnej hry Pokémon Go, ktorá svojim užívateľom prostredníctvom smartfónov umožňuje odchytávať virtuálne postavy. Rusko sa pomocou hry pokúšalo šíriť rasovú neznášanlivosť, tvrdí americká spravodajská televízia CNN.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová k tomu uviedla, že CNN pri svojej neschopnosti nájsť pravých vinníkov rasovej neznášanlivosti v USA napadla ako vždy Rusko.

V rámci vyšetrovania údajného miešania Ruska do minuloročných prezidentských volieb v USA preverujú využívanie svojej platformy spoločnosti Facebook, Twitter aj Microsoft. Facebook nedávno americkému kongresu poskytol súbor približne tri tisíc inzerátov, ktoré si Rusko objednalo na jeho sociálnej sieti.

Rusko podľa CNN vytvorilo rozsiahlu sieť okolo virtuálnej kampane s názvom "Nestrieľajte nás" (Don´t Shoot Us), ktorá sa zdala byť súčasťou amerického hnutia "Na černošských životoch záleží" (Black Lives Matter). Správy o rasovej neznášanlivosti vraj takzvaní trollovia, teda provokatéri najatí Moskvou, šírili naprieč rôznymi platformami vrátane facebooku, twitteru alebo youtube.

Ruská kampaň podľa CNN opakovane upozorňovala na policajnú brutalitu predovšetkým v súvislosti so smrťou mladého černocha Michaela Browna, ktorého zastrelili v roku 2014 pri násilných demonštráciách neďaleko St. Louis. Trollovia sa pravdepodobne snažili vyvolať protesty medzi Afroameričanmi a zároveň prezentovať ich aktivitu ako rastúcu hrozbu v americkej spoločnosti.

Na facebooku, twitteri a youtube bolo zverejnených viac ako 200 videoreportáží o údajnej policajnej brutalite. Autori kampane potom nabádali užívateľov aplikácie Pokémon Go, aby virtuálne postavy odchytávali na miestach, kde k policajným zásahom údajne došlo. Chytené postavy potom mali pomenovať podľa obetí incidentov.

"Afroameričania podľa CNN zrejme definujú svoju občiansku pozíciu na základe hry chytajúcej pokémony. Takto neschopne odôvodnila televízia príčiny vzniku rasových problémov v súčasných Spojených štátoch. Znova za to môžu Rusi... a nimi ovládaní pokémoni," komentovala na facebooku správnu CNN hovorkyňa ministerstva zahraničných ecí Marija Zacharovová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy