Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Manželom sa v zajatí Talibanu narodili tri deti. Po piatich rokoch sú voľní
Zdielať na

Manželom sa v zajatí Talibanu narodili tri deti. Po piatich rokoch sú voľní

KÁBUL / Po piatich rokoch v zajatí sa dostala na slobodu Američanka Caitlan Colemanová a jej kanadský manžel Joshua Boyle, ktorí boli unesení počas cestovania po Afganistane. Podľa USA sa na oslobodenie rodiny z pazúrov klanu Hakkání významne podieľal Pakistan.

Unesenú rodinu vo štvrtok oslobodili na základe amerických informácií pakistanské bezpečnostné zložky neďaleko mesta Kohat na severozápade Pakistanu. Únoscovia rodinu prepravovali v kufri auta. Jeden z nich podľa uneseného Boylea počas prestrelky s pakistanskými vojakmi začal kričať: "Zabite rukojemníkov." Unesená rodina vyviazla bez ujmy, iba Boylea zasiahla do nohy črepina. 

Pakistanská armáda uviedla, že americké spravodajské služby sa snažili rukojemníkov vystopovať a 11. októbra zistili, že rodina prekročila hranice z Afganistanu do Pakistanu. "Všetci rukojemníci sú v poriadku a čaká ich presun do ich krajiny pôvodu," uvádza sa vo vyhlásení. 

"Spolupráca pakistanskej vlády je znamením, že ctí želanie Spojených štátov, aby sa Islamabad viac zasadzoval o bezpečnosť v regióne," ocenil operáciu americký prezident Donald Trump. Spojené štáty v minulosti Pakistan opakovane obvinili z toho, že poskytuje útočisko ozbrojencom, s ktorými Američania bojujú na afganskom území. 

"Toto je veľmi pozitívny moment, pakistanská armáda si viedla dobre," povedal novinárom minister obrany James Mattis. "Chceme s Pakistanom v budúcnosti spoločne bojovať proti terorizmu vrátane únosov," povedal. Podrobnosti o záchrannej operácii ale zverejniť odmietol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy