Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Riaditeľ vplyvného vatikánskeho rádu priznal, že má dve deti. Opúšťa preto kňazský stav
Zdielať na

Riaditeľ vplyvného vatikánskeho rádu priznal, že má dve deti. Opúšťa preto kňazský stav

RÍM / Riaditeľ vatikánskeho medzinárodného rádu Legionárov Kristových, Oscar Turrion, priznal, že je otcom dvoch detí. Vzdáva sa teda kňazkého titulu. Povesť tohto vplyvného rádu v uplynulých rokoch naštrbili odhalenia, že jeho zakladateľ zneužíval seminaristov.

V liste, ktorý rád uverejnil v sobotu, Turrion priznáva, že sa pred niekoľkými rokmi zamiloval do istej ženy a splodil s ňou syna a neskôr aj dcéru. Španiel (49) viedol seminár od roku 2014, uvádza portál novinky.cz.

Rád v prehlásení uviedol, že si sú vedomí toho, že Turrionov prípad má zlý vplyv na seminaristov a kresťanských veriacich. Pápež prevzal kontrolu nad Legionármi Kristovými ešte v roku 2010 po nemilom zistení. Ukázalo sa, že vtedy už zosnulý zakladateľ rádu Maciel Degollado sexuálne zneužíval seminaristov a mladých kňazov a že s dvoma ženami splodil najmenej tri deti. 

Malo by ísť o ultrakonzervatívny rád, ktorého vznik siaha do roku 1941. V súčasnosti má okolo 900 kňazov a 2 400 seminaristov. Súčasný pápež František pritom len pred niekoľkými mesiacmi povedal, že by bol otvorený tomu, aby sa ženatí muži stali kňazmi. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy