Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výbuch sopky na Bali môže spôsobiť ochladenie planéty, tvrdia vedci
Zdielať na

Výbuch sopky na Bali môže spôsobiť ochladenie planéty, tvrdia vedci

BALI / Už niekoľko dní hrozí, že vybuchne sopka Agung na Bali. Z jej okolia evakuovali takmer 135 000 obyvateľov. Erupcia by podľa vulkánológov mohla ovplyvniť celosvetovú teplotu o niekoľko desatín stupňov.

Vulkánologička Teresa Ubide z austrálskej Univerzity of Queensland vysvetľuje, že erupcia by zrejme priemernú globálnu teplotu znížila o desatiny stupňa. Pripomína, že po poslednom výbuchu Agungy v roku 1963, ktorý zabil najmenej tisíc ľudí, priemerná teplota spadla o 0,1 až 0,4 stupňa Celzia. "Aj výbuch sopky Pinutabo na Filipínach po nasledujúce dva roky zrazil teplotu dokonca o pol stupňa," uviedla pre server Nine.com.au. Vtedy išlo o druhý najsilnejší výbuch 20. storočia.

"Podľa mňa to bude priemerný výbuch, ktorý z hľadiska zmeny počasia veľké škody nenarobí," uviedol meteorológ Najlepšieho Počasia Peter Jurčovič.

Na Bali už evakuovali 135 000 ľudí z oblasti okolo sopky Agung. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters. Séria erupcií sopky Agung, ktorá sa týči do výšky 3 030 metrov nad morom, si medzi rokmi 1963 a 1964 vyžiadala viac ako tisíc obetí, stovky ľudí sa zranili.

Úrady minulý týždeň vyhlásili v oblasti okolo sopky najvyšší stupeň varovania a doporučili, aby sa miestni obyvatelia a turisti nezdržiavali v okruhu do dvanásť kilometrov okolo kráteru.

Ľudí žijúcich v blízkosti sopky evakuovali do susedných dedín, kde spia v stanoch, v školách a na úradoch. Aj napriek tomu, že pre prípad núdze sú pre nich pripravené dostatočné zásoby jedla, pitia a liekov, mnohí majú strach, že sa do svojich domovov ešte dlho nebudú môcť vrátiť.

Jeden z miestnych roľníkov sa agentúre Reuters zveril s obavou, že láva mu zničí dom a životnosť. "Neviem, čo budem robiť pokiaľ mi erupcia zničí dom. Neviem, kde budú spať moje deti. Môžem sa modliť," povedal.

130 aktívnych sopiek

Indonézia má takmer 130 aktívnych sopiek, čo je viac ako ktorákoľvek iná krajina na svete. Agung je najvyššou horou na Bali. Leží na východe ostrova, vzdialená viac ako dve hodiny jazdy autom od známych turistických letovísk. Aj napriek tomu je častým cieľom zahraničných turistov.

Minulý rok Bali navštívilo päť miliónov turistov, najmä z Austrálie, Číny a Japonska. Veľa ľudí začalo ale nad cestou na Bali viac uvažovať, či vôbec ísť. Varovanie turistom pred sopkou vydali viaceré štáty. Vrátane Austrálie a Singapuru. Ministerstvo turizmu na Bali vydalo správu, v ktorej potenciálnych návštevníkov ubezpečuje, že im nebezpečenstvo nehrozí a lety na Bali prerušené neboli. "S výnimkou oblasti okolo sopky Agung je ostrov bezpečný. Vyzývame turistov, aby Bali naďalej navštevovali," stojí v prehlásení.

Najčítanejšie správy