Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trumpov sľub naberá reálne rozmery. Múr na hranici s Mexikom už začali stavať
Zdielať na

Trumpov sľub naberá reálne rozmery. Múr na hranici s Mexikom už začali stavať

Archívna reportáž

WASHINGTON / Američania začali so stavbou sľúbenej steny na mexickej hranici. Zatiaľ sa stavia len prvých osem blokov. Na hraniciach s Mexikom sľúbil postaviť múr pre dlhodobé problémy s nelegálnou migráciou.

Ako uvádza portál Novinky.cz, štyri bariéry budú vystavené z betónu, ďalšie štyri z iných materiálov. Až po ich postavení sa má posúdiť, ktorý z materiálov je možné prekonať ťažšie. 

Zatiaľ to budú iba krátke, deväť metrov vysoké úseky, blízko San Diega. Hotové by mali byť do tridsiatich dní. Nasledovať bude trojmesačné testovanie a nakoniec vyhodnocovanie, ktorý materiál sa najlepšie osvedčil. 

Každá zo stien vyjde amerických daňových poplatníkov na 450 000 dolárov (asi 383 272 eur). Peniaze už na splnenie Trumpovho sľubu vyčlenil Kongres. Trump síce v priebehu kampane sľuboval, že múr zaplatia Mexičania, tí to ale odmietli a nezdá sa, že by svoje rozhodnutie chceli zmeniť. 

Múr by mal podľa Trumpovho sľubu vyrásť po celej dĺžke, asi 3 200 kilometrov, dlhej hranici s Mexikom. Na viacerých miestach sa už nachádza plot. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy