Skoro jasno
15°
Bratislava
Záchranári oživovali dieťa po domácom pôrode. Novorodenec ale zomrel
Zdielať na

Záchranári oživovali dieťa po domácom pôrode. Novorodenec ale zomrel

Archívne video

MORAVA / Polícia na južnej Morave vyšetruje domáci pôrod s tragickým koncom. Novorodenec zomrel, aj keď sa ho privolaní záchranári snažili oživiť. Pôrod, ktorý sa odohral niekedy v posledných dňoch, podľa nich nebol predčasný - žena plánovala, že dieťa privedie na svet doma.

Kedy a kde presne sa domáci pôrod odohral, odmietli záchranári zverejniť. Rovnako tak nie je jasné, kto ich zavolal. "Operátorka ihneď zahájila s volajúcim telefonicky asistovanú resuscitáciu dieťaťa a zároveň vyslala na miesto tri tímy záchrannej služby, vrátane lekára neonatológa,“ popísala pre český portál iDnes.cz hovorkyňa juhomoravských záchranárov Hedvika Kropáčková.

Zdravotníci potom v resuscitácii pokračovali. Životné funkcie novorodenca sa im ale obnoviť nepodarilo. "Touto nešťastnou udalosťou opäť apelujeme na všetky budúce maminky a otcov, aby si dôkladne premysleli všetky riziká, ktoré so sebou domáci pôrod nesie,“ podotkla Kropáčková.

Ak by pri pôrode bola pôrodná asistentka, hovorkyňa neuviedla. Riaditeľka neziskovej organizácie Únia pôrodných asistentiek Kateřina Hájková Klíčová o incidente nevedela. Únia pritom časť pôrodných asistentiek združuje.

"To, že bol tento pôrod plánovaný, ešte ale nemusí znamenať, že domáce pôrody sú nebezpečné. Naše skúsenosti ukazujú, že väčšinou novorodenci, ktorí zomreli doma, by zomreli aj v pôrodnici,“ upozornila Hájková Klíčová. Okolnosti prípadu teraz vyšetruje polícia.

Len pred pár mesiacmi operátor pomáhal oživovať aj bábätko na Slovensku. Táto záchrana mala šťastný koniec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy